Ο Α. Τσαυτάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μίλησε στις 21/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Φρόσω Ζαγορίτου.
Για τις αποζημιώσεις των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές της Χίου, μεταξύ άλλων είπε:

«Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, επειδή θα αποζημιωθεί από τα χρήματα του ΕΛΓΑ, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, μέσα σε δέκα - είκοσι μέρες, θα αποζημιωθούν.
Σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο -δέντρα ή θάμνους που κάηκαν-, επειδή θα πληρωθεί από τα προγράμματα ΠΣΕΑ,

θα γίνει καλύτερη εκτίμηση, γιατί οι κανονισμοί επιβάλλουν να προσδιοριστεί με ακρίβεια αν ένα δέντρο κάηκε ή καταστράφηκε ολοσχερώς ή αν απλά "τσουρουφλίστηκε" και θα "ξαναπετάξει". Άρα θα αποζημιωθεί η φετινή σοδειά, αλλά δεν θα χαθεί το δέντρο εξ ολοκλήρου, δεν θα χρειαστεί αντικατάσταση, σε σχέση με ένα άλλο που κάηκε τελείως και θα πρέπει να δοθεί πλήρης αποζημίωση και χρηματοδότηση για την εγκατάσταση νέου».

Και πρόσθεσε: «Από τη Δευτέρα, έχουν κατατεθεί τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης. Άρα κάποιοι από τους 70.000 δικαιούχους, περίπου 400, είναι και κάτοικοι - αγρότες της νήσου Χίος, οι οποίοι μπορούν από χτες -κάποιοι θα το έκαναν ήδη-, να πάρουν τα χρήματά τους, ώστε να βοηθηθούν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάνε. Στα σχέδια βελτίωσης, που είναι 7.700 σχέδια και αυτή τη στιγμή αξιολογούνται, έχει δοθεί προτεραιότητα, με εντολή μας, στο να αξιολογηθούν σχέδια από τις πληγείσες περιοχές, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι ίσως έχασαν τον στάβλο τους ή ένα θερμοκήπιο ή μια αποθήκη με ζωοτροφές κ.λπ., να μπορούν γρήγορα να ενισχυθούν οικονομικά, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που περνάνε. Παράλληλα -επειδή θα πρέπει να προλαμβάνουμε τα φαινόμενα, παρά να τρέχουμε πίσω τους-, δύο μεγάλα έργα που ήταν "κολλημένα" και αφορούσαν φράγματα και δεξαμενές νερού -που θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι αποταμιευτήρες και να έχουν νερό γρήγορα κοντά στα χωράφια τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτά τα φαινόμενα-, έχουν εγκριθεί. Είναι δύο μεγάλες δραστηριότητες στην περιοχή και, με τον τρόπο αυτό, θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι ασφαλέστερο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη διαθεσιμότητα του νερού σε αυτά τα μέρη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα