Ο Αν. Μακρυπίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ στη διακομματική επιτροπή για το φορολογικό, Ανδρέας Μακρυπίδης, μίλησε στις 12/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Έχουμε εκπλαγεί με την καθυστέρηση κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου. Και αυτό γιατί στις επαφές που είχαμε με το υπουργείο Οικονομικών, μας είχε αναφερθεί ότι είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης στις 14 Δεκεμβρίου. Από την εξέλιξη βλέπουμε ότι τελικά θα κατατεθεί την Παρασκευή, την επομένη της καταβολής της δόσης».

Δημοσιογράφος:

Την επόμενη της συνόδου του Eurogroup...

Αν. Μακρυπίδης: «Προφανώς εκεί θα ανακοινωθεί και η εκταμίευση...».

Δημοσιογράφος: Καταρχήν το ΠαΣοΚ έχει το φορολογικό νομοσχέδιο στη διάθεσή του; Αυτό που θα δείξει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο κ. Στουρνάρας;

Αν. Μακρυπίδης: «Στη τελική του μορφή όχι γιατί υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα τα οποία η πολιτική ηγεσία μέχρι και χθες το βράδυ προετοίμαζε...».

                               * Για την φορολόγηση των αγροτών:

«Αυτό το νομοσχέδιο  δεν διευρύνει τη φορολογική βάση. Δεν φορολογεί νέα εισοδήματα. Αντίθετα αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση στα είδη δηλωμένα.  Έχουμε μια βασική επιφύλαξη, για να μην πω διαφωνία. Δεν μειώνεται η έμμεση φορολογία,ούτε οι συντελεστές του Φ.Π.Α σε μια εποχή που όλοι έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο».

Δημοσιογράφος: Άρα είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει βασικές δομικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, έτσι δεν είναι; Έχει διορθωτικές κινήσεις εισπρακτικού χαρακτήρα...

Αν. Μακρυπίδης: «Ακριβώς. Έχει διορθωτικές κινήσεις με εισπρακτικό και μόνο στόχο. Όσον αφορά στους αγρότες, η πρόταση ήταν να υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων...».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι από αυτά που ακούω ως πληροφόρηση από τους εκπροσώπους της τρόικα, ότι ο στόχος τους δεν ήταν ένα νομοσχέδιο παρεμβατικό στο κομμάτι των εσόδων, αλλά ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Η εκτίμησή σας είναι ότι υπήρχε τελικά ο χρόνος, θα μπορούσε να έχει κατατεθεί ένα πιο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να επιδιώκει και μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα;

Αν. Μακρυπίδης: «Βεβαίως. Διότι υπήρξε διάλογος πριν απ' τις εκλογές του Μαΐου, οχτώ μήνες. Επί κυβέρνησης Παπαδήμου, υπήρχε διάλογος των κομμάτων σε θεσμικό επίπεδο, όσον αφορά στην αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου. Υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με όποιες επιμέρους επιφυλάξεις μπορεί να υπήρχαν. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία έλεγε προεκλογικά, ότι έχει έτοιμη την πρόταση για την φορολογική μεταρρύθμιση δηλαδή ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο θα δημιουργούσε νέες θέσεις απασχόλησης, θα βοηθούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. και έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και ακόμα δεν υπάρχει  ολοκληρωμένο σχέδιο. Καταλαβαίνετε, ότι υπάρχουν  σοβαρότατες ευθύνες...».

Δημοσιογράφος: Που  τις αποδίδετε  απ' την εικόνα που έχετε και τις συζητήσεις;

Αν. Μακρυπίδης:
Keywords
Τυχαία Θέματα