Ο Αν. Ρουπακιώτης στον ΑΘΗΝΑ984


Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μίλησε στις 23/6 στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" και τον Βασίλη Πάικο. Μεταξύ άλλων είπε:

"Θα μπορούσα να επαναλάβω τρία πράγματα που τα έχω πει κατ' επανάληψη, όσο ήμουν υπουργός... Πρώτον, δεν λειτούργησε ως τρικομματική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να είναι υπό κηδεμόνευση. Ωστόσο, ούτε μικρομεγαλισμοί επιτρέπονταν ούτε αλαζονικές συμπεριφορές. Δεύτερον, δεν είναι επιτρεπτό να διοχετεύονται ψευδείς ειδήσεις από γνωστό κέντρο,

εναντίον υπουργών, πέρα από εμένα, τον κ. Μανιτάκη ή οποιονδήποτε άλλον. Τρίτον, δεν ήταν νοητό να χρησιμοποιούνταν κάποια από τα ΜΜΕ μόνο και μόνο για να διοχετεύονται προς την κοινωνία ανακριβή πράγματα. Τόσο ανακριβή που έλεγες, αφορούν τον υπουργός Δικαιοσύνης ή άλλον υπουργό; Ωστόσο εμένα με ενδιέφερε αυτό το πείραμα, διότι μέσα από διαφωνίες παρήχθη ένα έργο και μου άρεσε να αναζητώ το δημιουργικό αποτέλεσμα μέσα από διαφωνίες. Συν πλην, ήταν μια θετική καταγραφή".

Δημοσιογράφος: Ακούσατε τον πρωθυπουργό να σας κατονομάζει, εσάς και τον κ. Μανιτάκη ως υπεύθυνους για το ότι δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις ή έστω οι απολύσεις και αναγκάστηκε να κάνει αυτό που έκανε για την ΕΡΤ...

Α. Ρουπακιώτης: "Αυτό το ακούω πρώτη φορά. Ωστόσο θα τηρήσω εκείνη την αβρότητα και το πολιτικό ήθος να λέω ότι θέλω όταν είμαι μέσα στην κυβέρνηση και όχι όταν βγω από αυτήν. Το χρέος αυτό το έχουν και όσοι μένουν μέσα στην κυβέρνηση, όποια ιδιότητα και αν έχουν και να λαμβάνουν την ευθύνη των δικών τους πράξεων και παραλήψεων... Είναι επιεικώς άδικο και σε μια άλλη εκδοχή, απρεπές. Δεν μπορεί να δεχτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης δέσμη προτάσεων που να λένε ότι με νόμο καταργούνται ήδη εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις. Είναι ανεπίτρεπτο και να το σκέφτονται ακόμα".

Δημοσιογράφος: Δεν επρόκειτο για πρόταση ή εισήγηση του κου Μανιτάκη;

Α. Ρουπακιώτης: "Θέλω να πιστεύω ότι από άλλη πηγή προέρχονταν η δέσμη των προτάσεων, είμαι πεπεισμένος γι' αυτό και δεν θέλω να απαλλάξω τον κ. Μανιτάκη, διότι είναι αυτοδύναμος και υπερασπίζεται τον εαυτό του. Αλλά δεν μπορεί να έχει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου σχέση με προτάσεις, όπως αυτή που σας είπα. Είπα να εξορθολογίσουμε τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση των προσωρινών διαταγών. Γι' αυτό αμέσως κατάρτισα αυτή τη δέσμη των προτάσεων και τις είχα αποστείλει εδώ και ένα με ενάμιση μήνα στον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, έτσι ώστε και να μη χάνεται η προσωρινή δικαστική προστασία που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη για τους Έλληνες πολίτες και να μη γίνεται κατάχρηση με τις προσωρινές διαταγές. Αυτή είναι η πραγματικότητα".

* Για την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση:

"Θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο αυτών των πραγμάτων, μερικά από τα οποία αναφέραμε ή υπαινιχθήκαμε ήταν εκείνα τα οποία οδήγησαν τον Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά να λάβει την απόφαση την οποία έλαβε. Ήταν απόφαση των συλλογικών οργάνων. Ήμουνα παρών και είδα τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες... Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα της ΕΡΤ είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, από την αρχή ο Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά είπε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να γίνει βιώσιμη, λειτουργική, να γίνει ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία.... Όταν λοιπόν έρχεται σε μια νύχτα και λέει "εγώ κλείνω την ΕΡΤ", λέει "εγώ τι είμαι εδώ δηλαδή"; Είμαι ένα κόμμα που συμμετέχω. Δεν πρέπει να το συζητήσουμε; Δεν πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο; Αλλά ταυτόχρονα να μην παραβιάσουμε κανόνες; Εδώ είμαστε τώρα μέρες ολόκληρες που αποφάσισε ό,τι αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας και σε ένα κράτος δικαίου δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά ακόμα η απόφαση. Και εγώ ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης και το έφερα στην πλάτη μου αυτό το βάρος. Σε ό,τι αφορά το αντιρατσιστικό, αυτό που με "πόνεσε" από την εξέλιξη της πολιτικής ζωής, γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτώ ότι παρά το ότι περνάμε την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο, παρά το γεγονός ότι έχει καμφθεί η αξιοπιστία των θεσμών, ότι αμφισβητούνται δεινά, ανθρώπινα δικαιώματα ή και άλλα καταργήθηκαν, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που σκέφτονται όπως σκέφτονταν παλιά και γύριζαν στο παρελθόν. Και ενώ απαίτησα να προβληθεί και να προηγηθούμε στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Μετά όμως έκαναν πίσω".

* Για την επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Αριστεράς:

"Θέλω να πιστεύω ότι τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς πρέπει πλέον να πείσουν τον ελληνικό λαό για ποιο λόγο η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση. Και μπορούν να τον πείσουν, γιατί έχουν επιχειρήματα. Πιστεύω ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να επιδείξει μέσα στη Βουλή πλέον μια θεσμική ευθύνη, η οποία μπορεί να εκφραστεί με τα εξής. Όπου διαπιστώνει ότι υπάρχουν θετικές προτάσεις για νομοθέτηση, πρέπει να τις ψηφίζει, αν είναι για καλό και της Δημοκρατίας, των θεσμών και του ελληνικού λαού. Να μην κάνει δηλαδή μια νοσηρή, δομικού χαρακτήρα αντιπολίτευση, αλλά μια προγραμματική αντιπολίτευση... Η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει μέσα στο κοινοβούλιο, αλλά και έξω από αυτό, να ασκεί κριτική, να παρεμβαίνει, αλλά και να στηρίζει τις θετικές προτάσεις είτε είναι νομοσχέδια, είτε είναι πολιτικού χαρακτήρα προτάσεις".

Δημοσιογράφος: Αφήνετε άλλες εκκρεμότητες, πλην του αντιρατσιστικού που ξέρουμε όλοι, στο υπουργείο, για την τύχη των οποίων ανησυχείτε;

Α. Ρουπακιώτης: "Μόνο αυτή η πίκρα μου έμεινε. Ότι δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να ψηφιστούν πέντε, ήδη έτοιμα νομοσχέδια, κάποια από τα οποία ήδη έχουνε περάσει από την ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Όπως για παράδειγμα, έχουμε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να ζητεί αποζημίωση από το κράτος, επειδή καθυστερούν οι δίκες του. Δεύτερο, υπάρχει ένα πολυνομοσχέδιο που επιγράφεται ως ενέχυρο. Δηλαδή, να "ξεπαγώνουν" τα χρήματα που κατάσχονται σε εκείνους που κατηγορούνται για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, έτσι ώστε να ξεπαγώνονται χάρη του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Τρίτον, ολοκληρώθηκε ο κώδικας πολιτικής δικονομίας. Θέλει να βγει σε μια διαβούλευση ακόμα. Ολοκληρώθηκε ο ποινικός κώδικας και έχει ήδη κατατεθεί. Επιπλέον, διευκολύναμε με μια σειρά προτάσεων, τον κώδικα συμβολαιογράφων, ολοκληρώνοντας τον κώδικα δικηγόρων... Δεν ανησυχώόμως, γιατί πιστεύω ότι όποιος και αν έλθει στη θέση μου, με ένα πνεύμα ευθύνης -και θέλω να πιστεύω απελευθερωμένος από κάποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις-, θα προωθήσει αυτά τα νομοσχέδια, για το καλό της ελληνικής κοινωνίας.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα