Ο Αθ. Κυριαζής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, μίλησε στις 30/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενδεχόμενο επίταξης των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων:

«Το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες -που όφειλε και που του δίνει την δυνατότητα ο νόμος- και τις εξετάζουμε
και πάλι, συνεχώς, για να δούμε μέχρι ποιο σημείο έχει ο υπουργός Παιδείας δυνατότητα να παρέμβει, γιατί υπάρχουν και τα θέματα του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Αυτή την στιγμή δύο πανεπιστήμια έχουν μεγάλο πρόβλημα. Το Καποδιστριακό και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα οποία δεν έχουν κάνει ούτε εξετάσεις, ούτε εγγραφές φοιτητών και φυσικά δεν έχουν κάνει και μαθήματα. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και φυσικά έχουμε πρόβλημα, γιατί μπορεί να έχουν δίκιο ή να νομίζουν ότι έχουν δίκιο, δεν μπορούν όμως κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι να κρατούν κλειστά τα πανεπιστήμια και αυτό να είναι εις βάρος των φοιτητών, των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους, σε μια περίοδο κρίσης».

Δημοσιογράφος: Εξετάζετε και νομικούς τρόπους για το αν μπορεί να γίνει επίταξη υπηρεσιών;

Αθ. Κυριαζής: «Επίταξη δεν εξετάζουμε αυτή την στιγμή. Εξετάζουμε τι δυνατότητες δίνει η νομοθεσία στον υπουργό για οποιαδήποτε παρέμβαση. Γιατί, αυτή την στιγμή, η ευθύνη είναι ακέραια του πρύτανη να λειτουργήσει τα πανεπιστήμια. Ο πρύτανης πρέπει να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Βάσει του νόμου, αυτός είναι υπεύθυνος. Ο υπουργός έχει κάνει όλες τις ενέργειες που όφειλε και προς τους πρυτάνεις και προς τις εισαγγελικές αρχές και προς όλους, με αυτά που του δίνει ο νόμος, ως εποπτεύουσα αρχή».

Και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Παιδείας περιμένει από τις πρυτανικές αρχές, από τα πανεπιστήμια, ήδη από το 2006 να έχουν προχωρήσει σε μια αξιολόγηση. Από το 2006 μέχρι τώρα, δεν έχουν κάνει καμία αξιολόγηση. Ορισμένα μόνο έχουν προχωρήσει σε αξιολόγηση των δομών κ.λπ., αλλά τα περισσότερα δεν έχουν κάνει, ειδικά τα μεγάλα πανεπιστήμια. Δεύτερον, από το 2011 που ψηφίστηκε ο νόμος 4009, έπρεπε τα πανεπιστήμια να έχουν οργανισμούς. Ούτε αυτό το έχουν κάνει. Δεν μπορούν, λοιπόν, να εγκαλούν το υπουργείο... Ακόμα και την τελευταία στιγμή, από τον Ιούλιο, έχουμε ζητήσει από τα πανεπιστήμια αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού τους και να μας πουν ποιοι είναι, αν περισσεύουν ή όχι και δεν έχουν κάνει ούτε αυτό. Ούτε την τελευταία στιγμή ακόμα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έρχονται όλα τα πανεπιστήμια αμέσως και αντί να πουν "ναι, κάναμε αξιολόγηση", βγάζουν ότι έχουν έλλειψη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο με 850 υπαλλήλους, λέει ότι έχει έλλειψη 300 ακόμα».

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι εκεί είναι και το κομμάτι που αφορά το ερευνητικό έργο...

Αθ. Κυριαζής: «Προσέξτε. Εδώ μιλάμε για διοικητικό προσωπικό. Αν κάποιο διοικητικό προσωπικό, το ονομάζουν και ερευνητικό, είναι δικό τους θέμα. Εμείς για διοικητικό προσωπικό τους έχουμε όλους αυτούς, όχι για ερευνητικό. Άλλο το ερευνητικό κομμάτι, άλλο το διοικητικό...
Στην έκθεση τεκμηρίωσης, την οποία έχουμε δώσει, αφενός βγάζουμε ότι πολλά από τα 8 ιδρύματα μπορούν να προσφέρουν κόσμο στην διαθεσιμότητα, συγχρόνως όμως βγάζουμε και ότι υπάρχει έλλειμμα 700 περίπου διοικητικών στα υπόλοιπα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εμείς, αυτή την στιγμή, προχωράμε στο θέμα της διαθεσιμότητας. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε και την κινητικότητα και θα ζητήσουμε μέσω της κινητικότητας να απορροφηθούν εκεί που υπάρχουν προβλήματα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή όπου κρίνει το υπουργείο Μεταρρύθμισης. Όλοι λένε ότι πάμε σε απολύσεις, ενώ δεν πάμε σε απολύσεις. Πάμε σε διαθεσιμότητα. Είναι τελείως διαφορετικό το ένα από το άλλο. Οι πάντες αποσιωπούν ότι έχουμε βγάλει και ελλείμματα σε ιδρύματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα