Ο Αθήνα 9.84 «υιοθετεί» και πάλι το «ΜΗΤΕΡΑ»

Οι δραστηριότητες του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής «H ΜΗΤΕΡΑ» μαζί με τα Παραρτήματά του: Αναρρωτήριο Πεντέλης, Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα», θα γεμίσουν το σημερινό πρόγραμμα του Αθήνα 9.84. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, ο σταθμός της πόλης θα παρουσιάσει θέματα σχετικά με την υιοθεσία και τον θεσμό της αναδοχής, ενημερώνοντας παράλληλα για τις δράσεις του Ιδρύματος. Την έρευνα παρουσιάζει η Νόνη Καραγιάννη και επιμελούνται οι δημοσιογράφοι Νίνα Κομνηνού, Ελευθερία Κουμάντου,

Έλενα Μπρέγιαννη και Καλλιόπη Ασλανίδου.

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι η δεύτερη χρονιά που ο σταθμός της πόλης «υιοθετεί» το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ», το οποίο αποτελεί έναν από τους κύριους φορείς Παιδικής Προστασίας στην Ελλάδα, όπου μέσω της αναδοχής και της υιοθεσίας απροστάτευτων, κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, προσπαθεί να εξασφαλίσει για εκείνα μια ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη.

Στο κέντρο φιλοξενούνται 85 παιδιά μας λέει η Βασιλική Ταλάντζη, κοινωνική λειτουργός στην κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου. Για την αναδοχή τονίζει ότι δέχονται λίγες αιτήσεις, σε αντίθεση με την υιοθεσία που είναι πάνω από 200 αιτήσεις το χρόνο. «Για την αναδοχή είναι μόνο 5-6 κάθε χρόνο. Πολλοί θεωρούν ότι μέσω της αναδοχής θα προχωρήσει πιο γρήγορα η υιοθεσία, αλλά δεν είναι έτσι. Μία αίτηση αναδοχής την εξετάζουμε αμέσως και ανάλογα προχωράει».

Άλλα θέματα που τονίζει η κοινωνική λειτουργός του «ΜΗΤΕΡΑ» είναι το επίδομα που χορηγεί το Κέντρο το οποίο κυμαίνεται από 260 έως 450 ευρώ, ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το παιδί, ότι οι περιπτώσεις γονέων που είναι χρήστες τοξικών ουσιών αυξάνονται συνεχώς και ότι 7 στα 10 παιδιά έχουν ιστορικό χρήσης.

«Η εισαγωγή των παιδιών στο Μητέρα γίνεται κυρίως από νοσοκομεία. Είτε έχει εγκαταλειφθεί από τη μητέρα στο νοσοκομείο, είτε το έχουν αφήσει μόνο του μετά το εξιτήριο της μητέρας. Ή αν δει η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου κάποια προβλήματα και κρίνεται επισφαλής η παραμονή του παιδιού με τη φυσική του μητέρα, τότε ενημερώνεται ο εισαγγελέας για να μεταφερθεί το παιδί σε κάποιο ασφαλές πλαίσιο, μέχρι να μπορέσει η μητέρα να αναλάβει το παιδί της. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς υποβάλουν ένα αίτημα για προσωρινή παραμονή του παιδιού τους στο Μητέρα» σχολιάζει η κ. Ταλάντζη.

«Στο Μητέρα φιλοξενούνται 86 παιδιά ηλικίας από 2,5 μηνών έως 6,5 ετών. Κάθε παιδί, είναι για μας ξεχωριστό παιδί. Θέλουμε η παραμονή τους στο Μητέρα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Το παιδί στο Μητέρα απολαμβάνει τη ζωή όπως ένα παιδί στην οικογένειά του» δήλωσε στον σταθμό μας η Βασιλική Μήτσιου, βρεφοκόμος και Διευθύνουσα της Βρεφοκομικής Υπηρεσίας, η οποία εργάζεται στο Μητέρα 33 χρόνια. Δηλώσε ακόμα ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ότι αναλογεί μία βρεφοκόμος για 6 παιδιά όταν η διεθνής αναλογία είναι μία βρεφοκόμος για 3 παιδιά. «Οι εργαζόμενοι στο Μητέρα και αυτό είναι που κάνει ξεχωριστό το Μητέρα, δίνουν ψυχή. Καλλιεργούμε το δέσιμο του παιδιού με τη βρεφοκόμο για να έχουν τα παιδιά σημείο αναφοράς στη ζωή τους».

«Περνάμε καλά με τα παιδιά. Έχουμε ένα ξεχωριστό παιδί η κάθε μία» μας λέει η Βαρβάρα Γεωργαντέλη, βρεφοκόμος και υπεύθυνη της Βρεφοκομικής Υπηρεσίας. «Μας αρέσει να μας λέει μαμά και δυσκολευόμαστε όταν φεύγει, αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να φύγουν. Είναι καλό να έχουν έναν δεσμό με μία βρεφοκόμο, γιατί μεταφέρουν τα συναισθήματα από αυτό το δεσμό στην οικογένειά τους, γιατί διαφορετικά έχουν ένα κενό».

Keywords
Τυχαία Θέματα