Ο ΑΘΗΝΑ984 ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Συνεχίζεται η έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» για τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα, που μεταδίδεται 12 με 1 μετά το μεσημέρι στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη.

Ο σκηνοθέτης ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, μίλησε στη δημοσιογράφο του σταθμού μας Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο οποίος δήλωσε:

«Χρειάζεται μία κρατική επιλογή. Μία επιλογή, η οποία να σέβεται τον άνθρωπο, από όπου κι αν είναι. Ο δήμος -και έχω και μία ελπίδα, ότι ο καινούργιος δήμαρχος της Αθήνας και ως Συνήγορος του Πολίτη έχει
βαθιά δημοκρατικά αισθήματα-, θα θέλει να αναβαθμίσει. Και η αναβάθμιση δεν γίνεται μόνο από τους καλλιτέχνες, γίνεται από το να φωτιστούν οι γειτονιές τα βράδια, να μη νιώθει ο άλλος ανασφάλεια, να έχουν χρώμα, από το να κατοικούνται. Οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, να συνδράμουν, οι καλλιτέχνες να συνδράμουν, με την υποστήριξη, βεβαίως, του δήμου και του κράτους».

Ο ζωγράφος ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ, μιλώντας στη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου, τόνισε:

«Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι κυκλοφορούν εδώ πέρα, οι οποίοι είναι Πακιστανοί, είναι Αφγανοί, είναι οτιδήποτε, από όλες αυτές τις χώρες, πώς ζούνε; Δηλαδή, πρέπει να μπεις και λίγο στη θέση τους. Λέμε όλα αυτά εναντίον τους, αλλά από την άλλη μεριά δεν κάνουν και κάτι, ας πούμε. Θα έπρεπε κανονικά αυτά τα νεοκλασικά, που είναι πάρα πολλά άδεια εδώ στην περιοχή, να έχουν δοθεί στους Αφγανούς, στους Πακιστανούς - εννοώ στο σύλλογο, να μην είναι δικά τους, να τους τα αφιερώσουν. Καταρχήν, να υπάρχει ένα καζάνι που βράζει ένα φαΐ, να ξέρει ο άλλος ότι εάν δεν έχει να πληρώσει, να έχει να πάει κάπου να φάει. Δεύτερον, να υπάρχουν κέντρα στα οποία να μαζεύονται οι άνθρωποι, να προσεύχονται. Είναι άλλη κουλτούρα, άλλοι λαοί. Εάν τους μαζέψει κάποιος και τους πει "ελάτε εδώ, εσείς είσαστε αυτοί, είσαστε εκεί", θα είναι πιο ήσυχα τα πράγματα».

«Θα έπρεπε, πιστεύω, ο δήμος, το κράτος, να τους μαζέψει. Έχουμε χώρους άδειους να τους βάλουμε και να έχουν ένα μπάνιο. Νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε, δεν είναι τόσο δύσκολο. Να τους διδάξουμε πώς ζούμε και να μπουν στη ζωή μας. Όπως όταν ήρθαμε από τη Σμύρνη εμείς οι παλιοί, οι πατεράδες μας, πρόσφυγες, χωρίς τίποτα και σιγά - σιγά μπήκαν, δημιούργησαν και έφτιαξαν μια πολύ πλούσια και μεγάλη κοινωνία. Αυτοί, βέβαια, θα μου πεις είναι ξένοι, δεν είναι Έλληνες, είναι άλλης κουλτούρας, τι να κάνει, για πες μου; Η Γαλλία τι κάνει, ας πούμε; Πρέπει να πάρουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, τι κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Σάμιος και συνέχισε, λέγοντας: «Πιστεύω, ότι όσο πιο πολύ τους δίνεις το δικαίωμα να συνυπάρξουν μαζί μας, τόσο πιο ήπιοι και λιγότερο επιθετικοί θα είναι. Πρέπει, κατά κάποιο τρόπο, να τους βάλουμε να κάνουν κάτι. Αντί, δηλαδή, να τους κυνηγάς και να τους χτυπάς, πες: "παιδιά, εδώ πέρα, κάθε μεσημέρι έχει φαΐ". Αμέσως - αμέσως ξέρεις και ποιοι είναι, συγκεντρώνονται σαν τα μυρμήγκια, σαν τις μέλισσες εδώ, νάτοι. Πόσοι είναι; Τριακόσιοι, διακόσιοι, πεντακόσιοι. Ξέρεις με τι έχεις ν
Keywords
Τυχαία Θέματα