Ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί αύριο στο Μέγαρο Μουσικής

Έχει ταξιδέψει στις πιο ταραγμένες περιοχές του κόσμου, θεωρεί τη φιλοσοφία μια τέχνη πολεμική και τον εαυτό του διαρκώς μάχιμο – άλλωστε και οι ίδιες οι απόψεις του έχουν κατά καιρούς προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις.

Απόφοιτος της Εκόλ Νορμάλ (όπου είχε καθηγητές τον Ζακ Ντεριντά και τον Λουί Αλτουσέρ), πολέμιος του μαρξισμού και από τους πρωταγωνιστές του κινήματος των Νέων Φιλοσόφων, πολυεκατομμυριούχος, συγγραφέας, αρθρογράφος, μυθιστοριογράφος, κινηματογραφιστής, ακτιβιστής, ο πολυπράγμων και αμφιλεγόμενος Μπερνάρ Ανρί Λεβί θα βρίσκεται αύριο 21/11 στο Μέγαρο Μουσικής
για να ξεδιπλώσει τις θέσεις του για τα μεγάλα πολιτικά θέματα της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Ελλάδας, με συνομιλητή τον συμπατριώτη του δημοσιογράφο Ζαν Μαρί Κολομπανί.

Οι περιοχές σε κρίση άλλωστε βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του. Είναι το βήμα που χρησιμοποιεί για να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Πρόσφατο παράδειγμα τα γεγονότα στη Λιβύη για τα οποία κατέθεσε την προσωπική του ματιά μέσα από το ντοκιμαντέρ του «Ο Όρκος του Τομπρούκ»- προβλήθηκε τον περασμένο Μάιο στο φεστιβάλ Καννών- το οποίο επιδιώκει να χρησιμοποιήσει για να προκαλέσει την παρέμβαση της Δύσης για αλλαγές στο καθεστώς της Συρίας.

Σε όλη την καριέρα του, ο Λεβί υπήρξε συχνά σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά πολιτικά παρέμενε πάντα ανεξάρτητος. Φίλος του Νικολά Σαρκοζί από το 1983, δεν τον ψήφισε το 2007 και υποστήριξε την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προεδρία. «Μπορώ να ξεχωρίσω τη φιλία από τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, αλλά εκείνος δεν το καταλάβαινε. Δεν μιλούσαμε για τρία χρόνια. Μετά επανασυνδεθήκαμε», είχε δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν. Τον περασμένο Απρίλιο ψήφισε τον Φρανσουά Ολάντ.

Υπερήφανος ως Εβραίος, ο Λεβί υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι οφείλουν να προσφέρουν στην κοινωνία και την πολιτική μια μοναδική ηθική εβραϊκή φωνή, αλλά όταν αυτή η φωνή γίνεται εμπαθής, τον βρίσκει αντίθετο, όπως στην περίπτωση του Πάπα Πίου ΧΙΙ και του Πάπα Βενέδικτου ΧVI, τους οποίους υποστήριξε από τις επιθέσεις της εβραϊκής κοινότητας. Το 2008 το όνομά του εμφανίστηκε στη λίστα της Ισλαμικής Οργάνωσης του Βελγίου, μαζί με τα ονόματα άλλων πέντε Εβραίων διανοούμενων και επικηρύχθηκε για 5,8 εκ δλ.

Ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί πληρώνει το 75% των εισοδημάτων του σε φόρους. «Είμαι ευτυχής που πληρώνω αυτούς τους υψηλούς φόρους, αφού είμαι προνομιούχος. Έχω άλλωστε και ένα καθήκον αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες μου».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα