Ο Χ. Γκότσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαράλαμπος Γκότσης, μίλησε στις 28/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το γεγονός ότι δεν είχαμε κάνει πράγματα μέχρι τώρα, οφειλόταν κυρίως στην ασυνεννοησία που είχαμε στη χώρα μας, η οποία δεν παρατηρείται σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα. Επί δυόμισι χρόνια, κανένα από τα κόμματα δεν είχε την διάθεση να στηρίξει τα όποια μέτρα. Ακόμα και οι βουλευτές της κυβέρνησης. Όμως και σήμερα προχωράμε πράγματα, τα οποία
δεν τα πιστεύουμε, παρά μόνο με τη στήριξη μιας μικρής μερίδας μέσα στη Βουλή...
Η κοινωνία όταν ακούει από εκπροσώπους κομμάτων ότι υπάρχει και άλλη λύση καθόλου επώδυνη ή λιγότερο επώδυνη, αντιλαμβάνεστε ότι βαυκαλίζεται με αυτές τις δηλώσεις και βέβαια αντιδρά και τα μέτρα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Υπάρχει, λοιπόν, και ένα πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα, που τώρα με την τριμελή κυβέρνηση είναι αρκετά πιο ήπιο και ελπίζω ότι τώρα πραγματικά έχουμε μια ευκαιρία να προχωρήσουν...
Δεν μπορείς να αφαιρέσεις από την οικονομία 14 δισ. ευρώ και να μην βυθιστεί σε περαιτέρω ύφεση. Αν δεν υπάρξουν μέτρα που να σχετίζονται με ενίσχυση της ζήτησης, με εισροή χρημάτων από το εξωτερικό -είτε πρόκειται για βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών, είτε πρόκειται για αναπτυξιακά πακέτα από το ΕΣΠΑ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων-, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συνεχιστεί η ύφεση και θα έλεγα σε παρόμοια ένταση, όπως τη ζήσαμε το 2012, με αποτέλεσμα να φτάσει στο 7%. Άρα έχουμε εξασφαλισμένο ένα 10% ύφεση και πάμε στη μεγαλύτερη ύφεση ίσως όλων των εποχών».

Δημοσιογράφος: Και πότε εκτιμάτε ότι θα μπορέσει να γυρίσει η κατεύθυνση της οικονομίας;

Χ. Γκότσης: «Η ανάσχεση της ύφεσης θα επέλθει μόνο εφόσον συμβούν κάποια πράγματα και αυτό μετά το 2013. Να σταματήσει η ύφεση και μετά να επέλθει ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία μπορεί να είναι δειλή στην αρχή, αλλά στη συνέχεια -επειδή υπάρχουν αρκούσες παραγωγικές δυνάμεις, εφόσον αποκτήσουν ρευστότητα-, πιστεύω ότι θα υπάρξει έντονη οικονομική δραστηριότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα