Ο Δ. Κούρκουλας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, μίλησε στις 28/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη δήλωση Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ:

«Έχω πληροφορηθεί ότι αυτή η δήλωση έγινε σε κάποια προεκλογική συγκέντρωση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Η συζήτηση για το εάν και ποιες χώρες θα έπρεπε να ενταχθούν στο ευρώ, εάν η δομή και η αρχιτεκτονική του ευρώ ήταν ορθή
ή όχι, νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρή και ουσιαστική και έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις. Απλώς υπενθυμίζω ότι οι πρώτες χώρες, που παραβίασαν το σύμφωνο σταθερότητας ήταν η Γερμανία και η Γαλλία. Αυτοί έδωσαν το πρώτο κακό παράδειγμα. Αλλά βεβαίως, τώρα όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δομικές αδυναμίες του ευρωσυστήματος, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, ασχέτως των ελληνικών ιδιομορφιών και αδυναμιών. Άρα, θεωρώ ότι δεν είναι παραγωγικό να μιλάμε μόνο για μία χώρα -για την Ελλάδα συγκεκριμένα-, που βεβαίως δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και δεν έκανε σωστούς χειρισμούς... Δεν έκανε αυτά που έπρεπε, τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, τη στιγμή που εντάχθηκε στην ευρωζώνη. Αλλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην αρχιτεκτονική του ευρώ. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, βόρειοι, νότιοι και αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει μία προσπάθεια να διορθώσει όσο μπορεί τα κενά τα οποία υπάρχουν στη δομή της ευρωζώνης. Θεωρώ ότι είναι λάθος βάση για συζήτηση το εάν η Ελλάδα δεν υπήρχε στο ευρώ. Είναι μία σοβαρή συζήτηση, πολύ σημαντική, η οποία όμως δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι. Πρέπει να δει κανείς τα πράγματα πολύ πιο βαθιά. Απλώς επαναλαμβάνω ότι η Γερμανία ήταν η πρώτη η οποία παραβίασε και αρνήθηκε να υποστεί τις συνέπειες της παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας... Γνωρίζουμε ότι σε προεκλογικές περιόδους, δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστεί κανείς τη θεματολογία. Εγώ πιστεύω ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί παρά πολύ σημαντικά ζητήματα, όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της ευρωζώνης και της Ελλάδας μέσα σε αυτήν, άρα δεν ανησυχώ για τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των προεκλογικών εξάρσεων. Νομίζω ότι έχουν ληφθεί πάρα πολύ σημαντικές και θετικές αποφάσεις για τη χώρα μας από τους εταίρους. Από τη στιγμή που εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε, να υλοποιούμε και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας -και πρώτα από όλα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος-, νομίζω ότι αυτή η σκόνη η οποία σηκώνεται προεκλογικά, θα καταλαγιάσει πολύ σύντομα».

* Για τις εξελίξεις στη Συρία και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης:

«Το υπουργείο Εξωτερικών, η Κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις... Προετοιμάζει ένα πολύ σημαντικό ταξίδι ο κ. Βενιζέλος στην Αίγυπτο, την επόμενη εβδομάδα. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Βεβαίως είναι φυσιολογικό ότι τα φώτα της δημοσιότητας σήμερα εστιάζονται στη Συρία, αλλά να υπενθυμίσω ότι το δράμα της Συρίας συνεχίζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έχουμε ήδη πάνω από 100.000 θύματα, κυρίως αμάχους. Έχουμε εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι είτε έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους μέσα στη Συρία, είτε σε γειτονικές χώρες. Η πολεμική σύγκρουση, δεν φαίνεται να οδηγείται σε σύντομο τέλος. Πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα ειδικότερα, υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε την άποψη ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Βεβαίως αυτό που συνέβη πριν από λίγες μέρες, δηλαδή η χρήση χημικών όπλων σε κατοικημένη περιοχή στα προάστια μιας πρωτεύουσας, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτή η ρευστότητα στην περιοχή μας είναι κάτι που δεν μας ευχαριστεί, δεν το επιδιώκουμε. Αλλά, βεβαίως, αυτή η ρευστότητα και η αστάθεια αναδεικνύουν το στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, ως πόλο σταθερότητας, ως μίας χώρας και μίας κοινωνίας που είναι αφοσιωμένη στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρηνική επίλυσης των διαφορών. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας, το οποίο δεν πρέπει να το χάσουμε, λειτουργώντας και αντιδρώντας αταβιστικά, με ιδεολογίες και ιδεολογήματα της δεκαετίας του '60 και του '70. Γιατί βλέποντας τις αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναρωτιέμαι αν αυτοί οι πολιτικοί ζουν στη σημερινή εποχή, που έχουν έρθει τα πάνω κάτω ή ζουν ακόμα στις εποχές της δεκαετίας του '60 και του '70 και λειτουργούν με ιδεολογήματα Ψυχρού Πολέμου... Αυτό που έγινε με τη χρήση χημικών όπλων, δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα».

Δημοσιογράφος: Άρα η εκτίμησή σας είναι ότι ειδικά σε αυτό το θέμα η Δύση δεν μπορεί να μείνει απαθής;

Δ. Κούρκουλας: «Ο πολιτισμένος κόσμος. Προσωπικά, δεν μπορώ να μείνω απαθής στο δράμα το οποίο εκτυλίσσεται στη Συρία. Είναι ανθρωπιστικό δράμα, το μεγαλύτερο σίγουρα του 21ου αιώνα και από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών... Βεβαίως πρέπει να υπάρξει μία πολιτική λύση. Προσπαθούμε να γίνει η περίφημη Γενεύη ΙΙ... Επιπλέον, η αστάθεια στη Συρία αποτελεί και απειλή για την ειρήνη γενικότερα στη περιοχή».

Δημοσιογράφος: Μία στρατιωτική επέμβαση η οποία φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, δεν ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω παρενέργειες αστάθειας και ρευστότητας στην περιοχή;

Δ. Κούρκουλας: «Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή τι είδους επέμβαση θα γίνει και με ποιες προϋποθέσεις. Αυτό που λέω και το υποστηρίζω ένθερμα είναι ότι δεν μπορεί η χρήση χημικών όπλων να περνά απαρατήρητη. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και όποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτό το έγκλημα πρέπει να τιμωρηθεί. Πέραν αυτού, η χώρα μας δεν πρέπει να κλειστεί σε ένα αυτιστικό καβούκι και να λέμε απλώς ότι θέλουμε την ειρήνη. Βεβαίως θέλουμε την ειρήνη, αλλά η Συρία δεν βρίσκεται σε ειρήνη τους τελευταίους 18 μήνες, βρίσκεται σε αιματηρό πόλεμο. Επίσης, εμείς έχουμε πάρα πολύ σημαντικά ελληνικά διακυβεύματα σε όλη τη περιοχή και στη Συρία και στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Άρα πρέπει να έχουμε μία ενεργό εξωτερική πολιτική».

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι στη διαφαινόμενη περίπτωση επέμβασης στη Συρία η Ελλάδα θα πρέπει να συνταχθεί πάρα πολύ καθαρά με τους Συμμάχους;

Δ. Κούρκουλας: «Υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τους συμμάχους μας, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Όπως σας είπα υπάρχουν και τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες θα συνεχιστούν. Βεβαίως θα προσπαθήσουμε και να επηρεάσουμε την ευρωπαϊκή άποψη, αλλά και να παραμείνουμε συντεταγμένοι με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι δεν έχουν κάποιες πολεμοχαρείς διαθέσεις. Αλλά επαναλαμβάνω αυτό που συνέβη, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο... Το σημερινό καθεστώς (σ.σ. της Συρίας) έχει χάσει τη νομιμοποίησή του εδώ και καιρό. Βεβαίως μας ανησυχεί, γιατί ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο περίπλοκη η κατάσταση στη Συρία και σε όλη την περιοχή, διότι έχουμε πάγια στρώματα συγκρούσεων, τα οποία δεν είναι μόνο πολιτικά, είναι θρησκευτικά, είναι εθνοτικά. Η Συρία αυτή τη στιγμή είναι ένα κουβάρι. Αυτό όμως δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι, για τη μη λήψη μέτρων, εφόσον έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας... Βεβαίως μας ανησυχεί και γι' αυτό το λόγο παραμένουμε ενεργοί σε αυτή την ιστορία και στην ευρύτερη περιοχή».

* Για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο:

Δημοσιογράφος: Άκουσα μία όχι δημοσιοποιημένη κριτική ότι ενδεχομένως δεν ήταν η πλέον σωστή επιλογή η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο, με δεδομένο ότι δεν είναι απολύτως σταθεροποιημένο το πολιτικό σκηνικό στην χώρα και μη νομιμοποιημένο ακόμα...

Δ. Κούρκουλας: «Δεν ξέρω ποιος σας το είπε αυτό. Αυτός που σας το είπε δεν πρέπει να είναι πολύ σχετικός με τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική. Ο κ. Βενιζέλος πηγαίνει στην Αίγυπτο, κατόπιν προσκλήσεως του Αιγύπτιου ομολόγου του. Εδώ μιλάμε για πολύ σημαντικές σχέσεις μεταξύ κρατών. Νομίζω είναι αυτονόητη η σημασία της Αιγύπτου για εμάς. Είναι μία πολύ μεγάλη χώρα, είναι χώρα - πιλότος για τον αραβικό κόσμο. Είναι χώρα στην οποία εδρεύει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, υπάρχουν τεράστιες ελληνικές επενδύσεις. Είναι μία χώρα που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία των θαλασσίων διαδρομών στην ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι όποιος έχει επιφυλάξεις όσον αφορά τη σκοπιμότητα του ταξιδιού αυτού, τις επίσκεψης, προφανώς δεν λαμβάνει υπόψη του όλα αυτά. Εμείς δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά καμίας άλλης χώρας και ιδιαίτερα της Αιγύπτου. Σεβόμαστε τον αιγυπτιακό λαό, επιθυμούμε και εργαζόμαστε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για μία έξοδο από την πολιτική κρίση. Πιστεύουμε και ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να υλοποιήσει τον οδικό χάρτη, τον οποίο έχει καταθέσει για τη συμφιλίωση. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η επίσκεψη και νομίζω ότι είναι και ενδεικτικό του ρόλου που παίζουμε και θέλουμε να παίξουμε στην περιοχή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα