Ο Δ. Κούρκουλας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, μίλησε στις 5/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Δώρα Σαρρή.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το ενδεχόμενο τουρκικής χερσαίας εισβολής στη Συρία:

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Νομίζω ότι ήδη η χώρα αρχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης. Υπάρχει μεγάλη αύξηση του κύματος προσφύγων ακόμα πάντως ελεγχόμενη. Εν πάση περιπτώσει νομίζω  ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.
Υπό αυτή την έννοια, δε σας κρύβω ότι σκανδαλίστηκα όταν
είδα χθες την εισβολή συνδικαλιστών στο Πεντάγωνο, στη καρδιά του ελληνικού στρατού και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να προσπαθεί να ηρεμήσει τους συνδικαλιστές. Σέβομαι το συνδικαλισμό, έχω υπάρξει κι εγώ συνδικαλιστής και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς, αλλά όταν ακούω τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τον κ. Παναγόπουλο να λέει "εντάξει, τι έγινε; έσπασε μία πόρτα, έσταξε η ουρά του γαϊδάρου", θεωρώ ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Νομίζω ότι αυτό που συνέβη, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι πολύ σοβαρό και θα περίμενα από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ να μην κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις».

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, βλέπουμε ότι η διεθνής κοινότητα ή μέλη της διεθνούς κοινότητας έχουν μέχρι σήμερα λειτουργήσει όχι κατευναστικά, θα έλεγα υποδαυλιστικά σε αυτήν τη διαμάχη, με την έννοια ότι ορισμένες δυνάμεις -υπάρχουν δημοσιεύματα που το αναφέρουν-, ενισχύουν με οπλισμό και με προσωπικό τους αντάρτες εκεί. Δηλαδή, θέλω πω, η διεθνής κοινότητα έχει ένα πλάνο για την εξέλιξη της Συρίας;

Δ. Κούρκουλας: «Πριν φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση πρέπει να δούμε πώς εξελίχθηκε. Μιλάμε για μία χώρα όπου το καθεστώς βομβαρδίζει άμαχο πληθυσμό με την Πολεμική του Αεροπορία.  Πρόκειται για ένα καταπιεστικό καθεστώς το οποίο έχει προβεί σε ενέργειες που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο του Πολέμου και υπάρχει και μία ετερόκλητη  αντιπολίτευση η οποία μάχεται για να αποκτήσει την εξουσία δημοκρατικά.
Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και καιρό και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, να προτιμά την πολιτική λύση. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Άσαντ απέκλεισε κάθε δυνατότητα για κάτι τέτοιο και είμαι σίγουρος ότι είναι πλέον πολύ αργά. Νομίζω ότι μόνο με αποχώρηση του καθεστώτος μπορεί να υπάρξει κάποια προοπτική σταθεροποίησης και ομαλοποίησης της κατάστασης».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Είναι σαφές ότι το καθεστώς  Άσαντ έχει πολιτικά τελειώσει. Όσο συνεχίζεται δε ο εμφύλιος πόλεμος, γιατί περί αυτού πρόκειται, τόσο και τα εξτρεμιστικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται και στην αντιπολίτευση, θα δυναμώνουν. Είναι προς το συμφέρον όλων, να βρεθεί  πολιτική λύση το συντομότερο».

Δημοσιογράφος: Τι θα μπορούσε να είναι το ενδεδειγμένο από πλευρά Διεθνούς Κοινότητας;

Δ. Κούρκουλας: «Εκτιμώ ότι θα πρέπει να αναληφθεί δράση με τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ -αυτό δυστυχώς δεν έχει καταστεί εφικτό διότι υπάρχουν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που αντιδρούν- και μόνο βέβαια με την άδεια
Keywords
Τυχαία Θέματα