Ο Δ. Παπαδημούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Β' Αθηνών, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στις 7/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Περιμένω να δω τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς που θα πάρει πρώτος την εντολή. Μέχρι τις εκλογές ζητούσε αυτοδυναμία, έλεγε ότι δεν θέλει να συγκυβερνήσει με το ΠαΣοΚ
και ότι θα πρέπει πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Και επίσης είχε υπογράψει και προσωπικά, με επιστολή του, την εγγύηση της εφαρμογής του μνημονίου του δεύτερου προς την τρόικα. Περιμένω να δω, επειδή από τη χθεσινή του δήλωση άκουσα γενικότητες, σε τι από αυτά επιμένει και τι από αυτά θέλει να αλλάξει. Δεν ξέρω, δηλαδή, εάν θέλει να επιδιώξει συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ, ποιον προτείνει για πρωθυπουργό και κυρίως -γιατί αυτό ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό-, εάν πιστεύει ότι μετά την συντριβή των δύο μνημονιακών συνεταίρων πρέπει να διεκδικηθεί αλλαγή αυτής της πολιτικής...».

Δημοσιογράφος: Εκ των πραγμάτων ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναδεικνύεται στον νικητή των εκλογών, είναι το δεύτερο κόμμα, αν δεν υπήρχε και το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

Δ. Παπαδημούλης: «Να κάνουμε εδώ μία μικρή παρένθεση; Νομίζω ότι μετά από αυτή την λαϊκή ψήφο που είχε χαρακτηριστικά σεισμού, εξεπλάγησαν πολλοί -άλλοι ευχάριστα άλλοι δυσάρεστα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό-, όταν το πρώτο κόμμα παίρνει 18%, είναι παράλογο να διατηρείται αυτό το μπόνους των 50 εδρών. Επομένως, πιστεύω ότι όταν ο λαός κατατάσσει μία σειρά κόμματα στην κατηγορία των μεσαίων ή των μικρών, δεν υπάρχουν πια τα μεγάλα κόμματα, θα πρέπει να προσαρμοστεί και ο εκλογικός νόμος. Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία, έτσι ώστε να περάσει οριστικά η χώρα στην εποχή του αναλογικού συστήματος και των κυβερνήσεων συνεργασίας που θα τις εκλέγει ο λαός. Και θέλω σε αυτό το θέμα καθαρή θέση, χωρίς ήξεις αφήξεις και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠαΣοΚ και από τα άλλα κόμματα...».

Δημοσιογράφος: Με ποιο τρόπο θα διεκδικήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης όταν θα πάρει -θα την πάρει μετά τον κ. Σαμαρά-, τη διερευνητική εντολή;

Δ. Παπαδημούλης: «Με εντυπωσιάζει η ταχύτητα με την οποία προδιαγράφετε την αποτυχία του κ. Σαμαρά στη διάρκεια του τριημέρου. Εμείς θα κάνουμε όταν έρθει η διερευνητική εντολή στα χέρια μας, όπως ζητήσαμε, ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά και ό,τι επανέλαβε χθες ο Αλέξης ο Τσίπρας... Θα απευθυνθούμε σε αυτούς τους οποίους προτείναμε και πριν από τις εκλογές, εκλογική σύμπραξη ή έστω μετεκλογική συνεργασία. Το Κ.Κ.Ε., τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, κι ας έμειναν έξω...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Περίπτωση να συμμετάσχουμε ή να δώσουμε ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο νούμερο δύο και η οποία θα στηρίζεται, ως βασικό κορμό, από τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ, δεν υπάρχει. Διότι, τότε θα αθετούσαμε και θα προδίδαμε την εντολή και την εμπιστοσύνη πάνω από ενός εκατομμυρίου πολιτών, οι οποίοι
Keywords
Τυχαία Θέματα