Ο Εθνικισμός «γοητεύει» τους ηγέτες της Βαλκανικής

ΤουΧρήστου Καπούτση

Οινέες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας ΣαλίΜπερίσια, μάλλον δεσυμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασηςπου προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσειςτου περί αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Στις νέες δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργόςτης Αλβανίας, δεν αναφέρεται ευθέως σεδιεκδικούμενες περιοχές της Ελλάδαςκαι των Σκοπίων, αλλά κατάφερε μεαριστοτεχνικές διατυπώσεις, ναδικαιολογήσει , αν όχι και να ενισχύσει,τις προηγούμενες δηλώσεις του, πουμιλούσαν για διεκδικούμενα αλβανικάεδάφη από την Πρέβεζα μέχρι τα Σκόπια.

Φυσικά,μέχρι

ενός σημείου είναι κατανοητή ηέξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απότους αλβανούς πολιτικούς, ενόψει τωνβουλευτικών εκλογών του επόμενου Ιουνίουστην Αλβανία. Το συνηθίζουν οι Βαλκάνιοιπολιτικοί, να παίζουν το χαρτί τουεθνικισμού προεκλογικά! Ίσως, οπροεκλογικός ρητορικός εθνικισμός, ναείναι ένα από χαρακτηριστικά τωνπολιτικών και θρησκευτικών ηγετών τηςΒαλκανικής, που όμως «συγκινεί» ακόμηχιλιάδες ψηφοφόρους.

ΣτηνΑλβανία, το κυβερνών Δημοκρατικό κόμματου ΣαλίΜπερίσα απειλείται από τοσοσιαλιστικό κόμμα του δημοφιλούς ηγέτηΈντιΡάμα. Μάλιστα σε εκδήλωση που έγινε εδώ στην Αθήνα απόΑλβανούς μετανάστες , παρουσία τουαρχηγού της αλβανικής αντιπολίτευσηςΈντιΡάμα, έγιναν αναφορές σε Τσαμουριάκαι σε Μεγάλη Αλβανία, υπό τα ενθουσιώδηχαιρετίσματα των παρευρισκομένων.Έχουμε συνεπώς και το σύνηθες «φαινόμενο»της εθνικιστικής έξαρσης, που απευθύνεταισε κομματικό ακροατήριο.

Ναυπενθυμίσουμε ότι, ο πρωθυπουργός τηςΑλβανίας σε ομιλία του στον Αυλώνα τηνπερασμένη Τετάρτη, για την 100η επέτειοτης ανεξαρτησίας της χώρας του μίλησεγια την «ανεξαρτησία της ΕθνικήςΑλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικώνεδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο(νότιαΣερβία) και από τα Σκόπια μέχριτην Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο)."

Ηδήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσετην διπλωματική αντίδραση της Ελλάδας.Ο ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος ματαίωσε τηνεπίσκεψή του στα Τίρανα. Ο ΑλβανόςΠρωθυπουργός ανασκεύασε διευκρινίζονταςότι «δεν εκφράζει καμία εδαφικήδιεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων τηςΑλβανίας του Νότου, του Βορρά ή τηςΑνατολής».

Σχολιάζονταςτην ανασκευή των δηλώσεων του Πρωθυπουργούτης Αλβανίας ΣαλίΜπερίσα, ο ΥπουργόςΕξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλοςδήλωσε: «Οι πολιτικοί δεν σκέπτονταικαι μιλούν κοιτώντας εκατό χρόνια πίσω,αλλά βλέποντας εκατό χρόνια μπροστά».

Πάντωςτο θέμα των αλβανοτσάμηδων της Θεσπρωτίαςκαι των απαιτήσεων τους, για δήθενκαταπατημένες περιουσίες, έχειαντιμετωπιστεί οριστικά από την ΕλληνικήΔικαιοσύνη. Και σε κάθε περίπτωση, οιόποιες περιουσιακές διεκδικήσεις τωναπογόνων των αλβανικής καταγωγής πρώηνκατοίκων της Θεσπρωτίας, δεν είναιδυνατόν, να αναβαθμιστούν σε εθνομειονοτικόπρόβλημα.

Τοπαζλ των μειονοτήτων στα Βαλκάνια

Μετάτην απόσχιση του Κοσόβου από την Σερβίακαι την ανακήρυξή του ως ανεξαρτήτουκράτους , αλβανοί εθνικιστές εκτιμούν,ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για τηνπροσάρτησή του στην Αλβανία. Σε γειτονικάκράτη της Αλβανίας, όπω

Keywords
Τυχαία Θέματα