Ο Φρ. Σαββίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ξένων Δραστηριοτήτων στην Κύπρο, Φρίξος Σαββίδης, μίλησε στις 20/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το "όχι" που ψηφίσαμε στη Βουλή ήταν για εμάς θέμα αξιοπρέπειας, το δείξαμε. Φυσικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα και τη διαχείριση αυτού του τεράστιου προβλήματος, που είναι μπροστά μας σήμερα».

Δημοσιογράφος: Η λύση

που πρέπει να πρυτανεύσει στην Κύπρο, σήμερα, είναι εντός μηχανισμού, ευρωπαϊκή λύση ή ενδεχομένως η ρώσικη λύση να είναι καλύτερη και πιο ρεαλιστική αυτή την στιγμή;

Φρ. Σαββίδης: «Δεν υπάρχει περίπτωση -υπό την έννοια του τι έχουμε μπροστά μας σήμερα-, να βρούμε άλλη λύση εκτός από την ευρωπαϊκή. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μέσα στην ευρωπαϊκή λύση. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, έχουμε δικαιώματα, έχουμε το εχέγγυο της βοήθειας και της αλληλεγγύης, όπως παρουσιάζεται από την Ευρώπη, αλλά σίγουρα, το θέμα δεν έχει μη πολιτική κατάληξη. Και να εξηγήσω: Η οικονομική κατάληξη φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει δυνατότητα να εξευρεθεί από εμάς τους ίδιους. Δεν νομίζω να έχει κανείς αμφιβολία ότι ολόκληρος ο κυπριακός λαός είναι έτοιμος να διαθέσει το 10%, 20% και το 50%, 60% των καταθέσεών του, για να σώσει τη χώρα του. Αυτό είναι ξεκάθαρο... Εθελοντικά όμως, αυτή είναι η τεράστια διαφορά. Αυτό έχει δηλωθεί από χιλιάδες κόσμου. Από την εκκλησία, τον αρχιεπίσκοπο...».

Δημοσιογράφος: Αυτή την ώρα, τα ξένα και τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, τουλάχιστον να πουληθεί η Λαϊκή Τράπεζα σε Ρώσους επενδυτές. Αυτό πιστεύετε, σε επίπεδο γεωπολιτικής, θα δημιουργήσει πρόβλημα με τους δανειστές ή με τους συμμάχους στην ευρωζώνη;

Φρ. Σαββίδης: «Είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα κι εμείς -αν μπορεί να εξευρεθεί λύση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση-, δεν θέλουμε. Θέλουμε η λύση να είναι ευρωπαϊκή, στο επίπεδο των οικονομικών δεδομένων και όχι σε πολιτικό δεδομένο. Διότι, αν πούμε ότι μπορούμε να βρούμε τα 5,8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από δικές μας πηγές και πάλι φαίνεται ότι αυτό δεν παίζει. Υπό την έννοια -και γι' αυτό λέω οικονομικοί και πολιτικοί όροι-, ότι αν βρεις τα 5,8 δισ., μπορούμε να προχωρήσουμε στην σύναψη συμφωνίας μνημονίου, για να ξεκαθαρίσει η βιωσιμότητα του χρέους της Κύπρου. Αν όμως αυτό δεν παίζει, σημαίνει ότι υπάρχει κάτι άλλο. Δηλαδή, έστω κι αν έχουμε τα 5,8 δισ. από άλλες πηγές, επειδή είπαμε όχι στο κούρεμα και επειδή ήταν όρος για την εξεύρεση λύσης, οι προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα, αποσκοπούν στο να περάσουμε αυτό το μήνυμα...».

Δημοσιογράφος: Το σχέδιο που αποκαλύφθηκε από το περίφημο έγγραφο Σόιμπλε, δηλαδή να συρρικνωθεί ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο και να δούμε τι θα κάνουμε γενικά με τα σενάρια για μαύρο χρήμα, πιστεύετε ότι είναι στο τραπέζι της ευρωζώνης;

Φρ. Σαββίδης: «Στο τραπέζι της ευρωζώνης δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, υπό την έννοια του επισήμου εγγράφου. Εκείνο που παίζει είναι ότι σίγουρα ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου χρειάζεται συρρίκνωση. Δεν μπορείς να το κάνεις όμως σε 48 ώρες. Αυτό είναι δέσμευση από δικής μας πλευράς, ότι θα γίνει σε βάθος χρόνου. Έχει γίνει αποδεκτό ότι πρέπει να συρρικνωθούν οι κυπριακές τράπεζες, με βασικό δεδομένο ότι πρέπει να αποποιηθούν όλα τα εκτός Κύπρου τραπεζικά ιδρύματα, να συρρικνωθούν και να επικεντρωθούν στη δουλειά τους στην Κύπρο. Αυτό είναι πολύ σωστό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα