Ο Γ. Δραγασάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης μίλησε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις διαπραγματεύσεις για το PSI:

«Τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι ότι έχουν κλείσει οι συμφωνίες, σε ό,τι αφορά τα τεχνικά ζητήματα. Βέβαια, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια των πληροφοριών. Αν πετύχει η συμφωνία, οπωσδήποτε θα υπάρξει μια μικρή μείωση στο χρέος.
Όταν λένε 50% κούρεμα του χρέους, εννοούν όχι όλου του χρέους, αλλά του χρέους που είναι στα χέρια ιδιωτών. Δεύτερον, όπως το έχουν σχεδιάσει, ακόμα και αν πετύχει η συμφωνία, μετά θα πρέπει να δανειστεί το ελληνικό κράτος χρήματα, για να δώσει 30 δισ. ευρώ σε αυτούς τους οποίους θα δεχθούν να μπουν στη συμφωνία. Είναι συν - πλην. Θα έχουμε μια μικρή μείωση του χρέους, με μεγάλα όμως προβλήματα στις τράπεζες, στα ταμεία και με το χρέος να μην είναι βιώσιμο, παρόλα αυτά. Οπότε θα παραμένει ως πηγή πίεσης για νέους κύκλους λιτότητας και στο μέλλον».

Δημοσιογράφος: Εάν κλείσει η συμφωνία για το PSI, δεν κινδυνεύουμε με άμεση κατάρρευση;

Γ. Δραγασάκης: «Το θέμα της κατάρρευσης δεν συνδέεται με το χρέος αυτό καθ' αυτό. Συνδέεται με μια γενικότερη παράλυση, η οποία υπάρχει ήδη, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί στο χώρο της οικονομίας και της διοίκησης...».

Και πρόσθεσε: «Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εφαρμόζεται ένα νέο στοιχείο. Δεν λένε πώς θα σωθεί η χώρα, αλλά λένε "αν δεν δεχτείτε αυτά τα μέτρα, τότε θα καταστραφούμε". Και αυτό το λένε από το μνημόνιο 1. Να εφαρμόζουμε το μνημόνιο, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Μα το μνημόνιο θα φέρει πιο κοντά τη χρεοκοπία. Έχουμε, λοιπόν, το ίδιο ως μοντέλο πολιτικής διαχείρισης και επικοινωνιακής...
Το δεύτερο στοιχείο που έχουμε είναι ότι για να πεισθούν αυτοί που έχουν τα ελληνικά ομόλογα, να αποδεχτούν εθελοντικά το λεγόμενο κούρεμα, θα πρέπει να τρομοκρατηθούν και αυτοί, ότι αν δεν δεχτούν το κούρεμα 50%, αύριο μπορεί να τα χάσουν όλα. Αναπτύσσεται έτσι μια υπερβάλλουσα κινδυνολογία.
Το άλλο στοιχείο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να δούμε τι διακυβεύεται. Τι παίζεται σε αυτή τη συμφωνία. Αν πάλι η κυβέρνηση υποχωρήσει και κάνει μεγάλες δεσμεύσεις, δεν θα έχουμε όφελος. Τα παλιά ομόλογα θα αποσυρθούν, θα εκδοθούν νέα. Αυτά τα νέα ομόλογα δεν θα πρέπει να έχουν υψηλό επιτόκιο, γιατί αν έχουν, οι τόκοι θα είναι πολύ υψηλοί, παρόλο που το χρέος θα έχει μειωθεί. Το θέμα είναι να ορίσουμε την έννοια του βιώσιμου χρέους και να πάμε αντίστροφα. Δηλαδή, από τη στιγμή που η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες με 1%, γιατί το κάνει αυτό; Διότι έτσι όπως είναι οι τράπεζες σήμερα, αν τις δανείσουν με υψηλό επιτόκιο, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν. Το δεύτερο είναι ότι σήμερα τα ελληνικά ομόλογα διέπονται από το ελληνικό Δίκαιο... Συζητείται να είναι στο αγγλικό Δίκαιο, το οποίο είναι πιο ευνοϊκό για τους δανειστές. Για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει να συμφωνήσει το 75% των ομολογιούχων. Και το τρίτο είναι ότι δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά
Keywords
Τυχαία Θέματα