Ο Γ. Καμίνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μίλησε στις 30/01 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
Για τους άστεγους, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας το περασμένο Σάββατο από μέλη της Χρυσής Αυγής εις βάρος αλλοδαπών και το παρεμπόριο, μεταξύ άλλων είπε:

* Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους άστεγους:

«Οι υπηρεσίες κάνουν μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και είναι κάτι για το οποίο τους
ευχαριστώ και από αυτή τη θέση. Αυτή η προσπάθεια, για πρώτη φορά, γίνεται σε συντονισμό, σε συνεργασία, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Νομίζω ότι αυτό, στο βαθμό που θα εξελιχθεί όπως δείχνουν τα πράγματα -γιατί μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί καλά-, θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για το Δήμο και την κοινωνία, να μπορέσει ο Δήμος να συνεργαστεί με αυτές τις κοινωνικές οργανώσεις...».

Δημοσιογράφος: Παρακολουθήσαμε πριν από μια εβδομάδα, μια μεγάλη έρευνα του «Αθήνα 9.84» για το ζήτημα των αστέγων στην πόλη μας. Ένα από τα φαινόμενα με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι -γιατί οι δημοσιογράφοι του σταθμού έκαναν ρεπορτάζ νύχτες-, ήταν η απροθυμία αυτών των ανθρώπων να ανταποκριθούν ακόμα και στα πρώτα ανακουφιστικά μέτρα, που οι υπηρεσίες, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ήθελαν να τους παράσχουν. Κυρίως, όμως, η απροθυμία τους να μετακινηθούν σε ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον...

Γ. Καμίνης: «Υπάρχουν πολλές κατηγορίες σε αυτή την κατηγορία των αστέγων. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πάρα πολύ συχνά και άλλα προβλήματα, ειδικά οι χρόνιοι άστεγοι. Κάποιοι από αυτούς έχουν ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα εξάρτησης από ουσίες. Μιλάμε για τους χρόνιους άστεγους, πρώτα από όλα. Και γενικά για ανθρώπους οι οποίοι στερούνται στέγης. Οι άνθρωποι που δεν έχουν στέγη υπολογίζονται σχεδόν ομόφωνα -από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται-, σε μια χιλιάδα περίπου...».

Και πρόσθεσε: «Αυτός ο πληθυσμός στο βαθμό που θα βαθαίνει η κρίση, θα διευρυνθεί. Θα περιλάβει πιθανόν και ανθρώπους οι οποίοι πριν από κάποιους μήνες ζούσαν μια κανονική ζωή, αλλά έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς προστασία. Πρέπει και αυτούς τους ανθρώπους φυσικά να τους προστατεύσουμε. Κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες όλων αυτών των οικημάτων, τέσσερα συνολικά, τα οποία υποδέχονται τους άστεγους. Φυσικά, δεν υποχρεώνουμε κανέναν να έρθει, αλλά ακόμα και αυτοί που δεν θέλουν να έρθουν να στεγαστούν προσωρινά, λόγω των καιρικών συνθηκών, σε αυτούς προσφέρουμε φαγητό, φάρμακα, κουβέρτες και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε».

Δημοσιογράφος: Μήπως είναι η ώρα να διαμορφωθεί μια κεντρική πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Γ. Καμίνης: «Στο θέμα των αστέγων ή των νεόπτωχων ανθρώπων τώρα, ο Δήμος έχει μια μακρά εμπειρία. Ο Δήμος έχει το πρόγραμμα των συσσιτίων εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συντηρεί το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, υπάρχει κέντρο υποδοχής και αλληλεγγύης το οποίο μοιράζει τα συσσίτια και το οποίο φιλοξενεί και άστεγους. Ο Δή
Keywords
Τυχαία Θέματα