Ο Γ. Μεϊμάρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού "Μεταρρύθμιση", Γιάννης Μεϊμάρογλου, μίλησε στις 16/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Πολλές φορές έχουμε πάρει αποφάσεις. Σας θυμίζω ότι μια εβδομάδα πριν αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση, έγιναν δύο μεγάλες συνδιασκέψεις των μεγαλύτερων οργανώσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην Α' και Β' Αθήνας. Με πλειοψηφία 90%, αποφασίστηκε από τους αντιπροσώπους η παραμονή μας στην κυβέρνηση, κυβέρνηση μακράς πνόης, ο ρόλος της Δημοκρατικής

Αριστεράς και το να εξαντλήσουμε την τετραετία. Και μέσα σε τέσσερις ημέρες αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση. Προφανώς, υπάρχουν δύο πολιτικά σχέδια. Το ένα είπε καθαρά την γνώμη του, ότι θέλουμε να μπούμε στον διάλογο με όλες τις δυνάμεις, τις δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και προοδευτικές και μέσα στον διάλογο να αποφασίσουμε. Δεν είναι απαραίτητο ότι πας και συμφωνείς. Αν κάποιοι δεν θέλουν να συμφωνήσουν, φαίνεται στον διάλογο πού και γιατί δεν θέλουν να συμφωνήσουν. Αλλά δεν μπορείς εκ προοιμίου να διαφωνείς.
Το δεύτερο σχέδιο δεν ειπώθηκε ανοιχτά. Το δεύτερο σχέδιο είναι που λέει "με όλους, εκτός από το ΠαΣοΚ". Δηλαδή, με αυτούς που φεύγουν από το ΠαΣοΚ, οι οποίοι έχουν πάει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κάθονταν ανάμεσά μας στο συνέδριο. Δεν το λέω για να τους κατηγορήσω. Λέω όμως ότι είναι φοβερό να λέμε "φύγετε από το ΠαΣοΚ, για να συνεργαστούμε μαζί σας". Αυτό το σχέδιο πιστεύω ότι οδηγεί αντικειμενικά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι σχέδιο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Απόδειξη ότι για πρώτη φορά ψηφίστηκε με τόσους -θα πήρε τουλάχιστον 150 χέρια-, όταν έγινε η πρόταση να ανοίξουμε την πόρτα, να συνεργαστούμε με το άλλο κομμάτι της αριστεράς, δηλαδή με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την άποψη της πλειοψηφίας και σε ό,τι αφορά την δική σας στάση, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πρόθεση αυτοδιάλυσης, επί της ουσίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία σε ένα ευρύτερο σχήμα και με αιχμή την κίνηση των 58. Είναι έτσι;

Γ. Μεϊμάρογλου: «Ακριβώς αυτό δείχνει το αντίθετο. Όταν δίνουμε μάχη για την αριστερά της ευθύνης, να επιβεβαιώσει και να παίξει τον ρόλο της, διότι η κίνηση για την κεντροαριστερά, αν δεν υπάρχει μια ισχυρή αριστερά -και στην συγκεκριμένη περίπτωση μια ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά-, δεν μπορεί να περάσει. Δεν θα έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Γι' αυτό λέμε κέντροαριστερά, είναι γεωγραφικός όρος. Να μιλάμε καλύτερα για όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές δυνάμεις. Δεν μπορεί αυτό να πιάσει μέσα στην κοινωνία, αν ο αριστερός πόλος και στην συγκεκριμένη περίπτωση η Δημοκρατική Αριστερά, που έδειξε αυτά τα στοιχεία της αριστεράς της ευθύνης στο παρελθόν, αν δεν πάρει μέρος. Άρα εμείς θέλουμε μια ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά και όχι μια διαλυμένη Δημοκρατική Αριστερά, γιατί τότε το σχέδιό μας για την μεγάλη προοδευτική παράταξη, δεν θα έχει την ίδια απήχηση».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι έπρεπε να μεταπειστεί ο κ. Λυκούδης για να επαναδιεκδικήσει την θέση του γραμματέα;

Γ. Μεϊμάρογλου: «Όχι. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μεταπειστεί. Ο γραμματέας εφαρμόζει την πολιτική του κόμματος και ο κ. Λυκούδης αν και δεν συμφωνούσε, το έκανε. Γιατί ξέρω ότι είναι ένας άνθρωπος που σέβεται την κομματικότητα, την σχέση με τους άλλους συντρόφους του κ.λπ. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να κάθεται και να εφαρμόζει μια πολιτική με την οποία διαφωνεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα