Ο Γ. Μηλιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Μηλιός, μίλησε στις 29/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ:

«Σε όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά και στους λόγους του προέδρου και πάντα, έχουμε ταχθεί υπέρ του ισοσκελισμένου και πλεονασματικού προϋπολογισμού, αλλά λέμε ότι πρέπει να γίνει με άλλο τρόπο. Όχι με το να βυθίζεται η οικονομία στην ύφεση και να κόβονται τα εισοδήματα από την μεγάλη πλειοψηφία αυτών που δεν
έχουν, αλλά με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με πάταξη της φοροδιαφυγής και με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αυξήσουν και τον παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή το προϊόν που παράγεται στη χώρα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σε σχέση με το χρέος, ώστε το χρέος ως ποσοστό αυτού του προϊόντος, να αρχίσει πλέον να μειώνεται».

* Για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ:

«Όλο το ζήτημα για την παραμονή ή μη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι ένα στοιχείο αρνητικής επικοινωνιακής προπαγάνδας, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και τη Γερμανία και δεν απηχεί την πραγματική κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν, οποιαδήποτε χώρα της ζώνης του ευρώ να φύγει απ' το ευρώ και να εξακολουθεί να υπάρχει η ζώνη του ευρώ».

Σε άλλο σημείο είπε: «Χρειάζεται -λέμε εμείς και το λέει και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς-, μια αλλαγή πολιτικής, με άλλο ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας και κυρίως, με άλλη κατεύθυνση των δημοσιονομικών μέτρων. Δηλαδή, με προστασία της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με τη δημιουργία ζήτησης και με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολόγηση ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός και της καθεμίας -όπως επιτάσσει το Σύνταγμα-, πράγμα το οποίο βλέπουμε να μην τίθεται στους στόχους της κυβέρνησης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα