Ο Γ. Μηλιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Γιάννης Μηλιός, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μίλησε στις 17/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Στην οικονομική πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπάρχει κομμάτι που να συνδέεται με τον εξορθολογισμό στο δημόσιο; Αυτό το κομμάτι προβλέπει απολύσεις;

Γ. Μηλιός: «Όχι, δεν προβλέπει απολύσεις, γιατί σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σε κρίσιμους τομείς που πρέπει να επιτελεί το δημόσιο, που είναι οι τομείς της ουσιαστικής αναπαραγωγής της κοινωνίας και έχουν να κάνουν με την δημόσια περίθαλψη,
την κοινωνική προστασία, την δημόσια εκπαίδευση κ.λπ., έχουμε έλλειψη αποδοτικότητας των υπηρεσιών και έχουμε προσωπικό το οποίο -σε διεθνή και ευρωπαϊκή σύγκριση-, είναι αυτή την στιγμή κάτω του μέσου όρου. Χρειάζεται, όμως, να κάνουμε αποδοτικότερες αυτές τις υπηρεσίες».

Δημοσιογράφος: Συνδέεται δηλαδή με την ποιοτική και όχι την ποσοτική αναβάθμιση...

Γ. Μηλιός: «Ακριβώς. Με την ποιοτική αναβάθμιση και την ποσοτική στο επίπεδο του έργου. Να βγαίνει περισσότερο έργο στον ίδιο χρόνο».

Δημοσιογράφος: Μπορεί να αντέξει περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους το ελληνικό κράτος; Με την οικονομική διάσταση...

Γ. Μηλιός: «Στο θέμα της νοσηλείας -για παράδειγμα-, έχουμε ελλείψεις νοσηλευτριών και νοσηλευτών. Είναι γνωστό αυτό. Σε κάποιους άλλους τομείς μπορεί να έχουμε ικανοποιητικό ή και υπεράριθμο προσωπικό. Αλλά, όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με την αξιολόγηση των υπηρεσιών. Οι άνθρωποι δουλεύουν συλλογικά, έχουν μια υπηρεσία. Υπεύθυνος για την υπηρεσία είναι ο προϊστάμενος και γενικά η αρχή που την διοικεί, ξεκινώντας από το υπουργείο. Αυτό το σύστημα πρέπει να αναμορφώσουμε. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο καθένας δουλεύει μόνος του, σαν μοναχικός συλλέκτης καρπών και επομένως να προσανατολιστούμε μόνο στην μείωση του προσωπικού ή στην αξιολόγηση καθενός υπαλλήλου ξεχωριστά. Θα έρθει και η αξιολόγηση του υπαλλήλου, αλλά στο πλαίσιο της αξιολόγησης της υπηρεσίας. Αυτό είναι το παν».

Δημοσιογράφος: Το κομμάτι που συνδέεται με την διαθεσιμότητα είναι τελείως έξω από την λογική, σε τομείς με υπεράριθμο προσωπικό;

Γ. Μηλιός: «Ναι. Θεωρούμε ότι είναι πρόσχημα αυτό που λέει η κυβέρνηση για διαθεσιμότητα, διότι λέει ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα και θα επαναπροσλάβει, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανάγκες σε κάποιον άλλο τομέα. Είναι αστεία αυτά. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να μην ξέρει σε ποιον τομέα υπάρχουν ανάγκες. Δεν το ξέρει, όταν δεν ενδιαφέρεται».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα