Ο Γ. Παναγόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μίλησε στις 29/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:
 * Για το κλίμα στην Ευρώπη:

«Μεγάλη η δυστοκία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να θέσουμε ως Ευρωπαϊκά συνδικάτα την ανάγκη, όχι πλέον του δημοσιονομικού συμφώνου, με την απίθανη εμμονή της κας Μέρκελ, αλλά του συμφώνου ανάπτυξης και απασχόλησης που ουσιαστικά δεν
αφορά μόνο τη χώρα μας,αλλά όλη την Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που μας έδωσε ως πιθανότητα  ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Μπαρόζο , κάτι που θα αποτελούσε  σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ήταν ότι συζητείται  σοβαρά η πρόταση του Ιταλού Πρωθυπουργού  Μόντι, να πάρουν δηλαδή τραπεζική άδεια ο προσωρινός και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Κάνανε  όμως μισό βήμα .Δηλαδή να μπορούν να δανείζουν απευθείας τις τράπεζες, αυτό που έχει ανάγκη η Ισπανία. Αυτό που ενδιαφέρει ωστόσο τους λαούς είναι να μπορούν να δανείζονται απευθείας από την Ε.Κ.Τ.
Για να υπερβεί άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να μπορεί να χορηγεί δάνεια  ο ESM χωρίς να προσφεύγει στις αγορές και να έχει αυτά τα δυσθεώρητα επιτόκια».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτό που ήταν, ίσως το  ενδιαφέρον στην όλη συζήτηση είναι ότι αντιμετωπίστηκε με περισσότερη σοβαρότητα, απ' ό,τι στο παρελθόν,  ένα έκτακτο πακέτο για την  κοινωνική συνοχή και κυρίως τη βοήθεια των ανέργων. Η ανεργία, είναι πολυπαραγωντικό πρόβλημα. Όλοι λένε, "θα την αντιμετωπίσουμε, αλλά πώς;" Μέχρι να γίνουν επενδύσεις, μέχρι να αρχίσουν αυτά να λειτουργούν, οι άνεργοι υποφέρουν. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση, πρέπει  να δοθεί κυρίως σε Ελλάδα και Ισπανία ένα πακέτο στήριξης εκτός ΕΣΠΑ, εκτός Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Κι εκεί φαίνεται να αρχίζει να γίνεται ένας διάλογος. Για να περάσουμε την πρότασή μας για το κοινωνικό σύμφωνο στην Ευρώπη, δόθηκε μάχη μέσα στα Ευρωπαϊκά συνδικάτα. Είχαμε αντιπάλους που δεν ήθελαν, γιατί το βλέπουν ως μεταβιβαστική πληρωμή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα