Ο Γ. Παπανικολάου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπανικολάου, μίλησε στις 3/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιώργο Αποστολίδη. Για το επισιτιστικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων, είπε:

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα για τη σίτιση εκείνων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και έχουν πραγματική ανάγκη για την επιβίωσή τους. Για τον λόγο αυτό υπάρχει η ευρωπαϊκή δυνατότητα να υποστηριχθούν αυτές οι κατηγορίες συνανθρώπων μας. Σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα σίτισης των απόρων συμμετέχουν είκοσι χώρες και εκείνοι που έχουν ανάγκη είναι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια
σε όλη την Ευρώπη.
Από την δεκαετία του '80 η Κομισιόν, στα πλαίσια της αγροτικής πολιτικής της, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για την σίτιση των απόρων. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν απαιτείται εθνική συμμετοχή. Οι πόροι δηλαδή λαμβάνονται από τα κράτη - μέλη και τους εθνικούς φορείς και αξιοποιούνται απευθείας για την αγορά τροφίμων και τη διοχέτευσή τους σε όσους έχουν ανάγκη μέσα από διάφορους φορείς.
Στην Ελλάδα γίνεται μέσω των δήμων, μέσω της εκκλησίας, μέσω φορέων που μπορούν να επιτελέσουν μια τέτοια λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια με το δημοσιονομικό πακέτο από το 2007 έως το 2013, η ετήσια δαπάνη της Κομισιόν ήταν περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ και παραμένει στο ίδιο επίπεδο. Υπήρξε μια εμπλοκή, πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ζήτησαν να μειωθεί η δαπάνη αυτή για λόγους που αναφέρονταν στην αρμοδιότητα της Κομισιόν. Κατά πόσο, δηλαδή, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της ανοιχτής αγοράς, μπορεί η Κομισιόν να προσφεύγει για αυτή τη διαδικασία στην ανοιχτή αγορά για να αγοράσει αυτά τα τρόφιμα και να τα διοχετεύσει στα κράτη - μέλη. Εφόσον ήταν έτσι τα πράγματα, θα έπρεπε να το κάνουν απευθείας τα κράτη και όχι η Κομισιόν. Τελικά υπήρξε ένας συμβιβασμός. Στην τελευταία ολομέλεια ψηφίσαμε και εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον συμβιβασμό και το πρόγραμμα συνεχίζεται, ευτυχώς, μέχρι το 2013. Παρά το γεγονός, βέβαια, ότι η χώρα από τα 500 εκατομμύρια ευρώ παίρνει περίπου είκοσι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το 2012 και το 2013 θα είναι περίπου 21 εκατομμύρια. Το 2010 χάσαμε τα μισά. Τα χάσαμε από μια διοικητική εμπλοκή σε σχέση με την προμήθεια  γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2011 πήγαμε πολύ καλύτερα. Ξέρω ότι στα στοιχεία μέχρι και τον Δεκέμβριο έχουμε υπερβεί το 80% απορρόφησης και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Περιμένω να δω αν τελικά τα πήραμε όλα τα χρήματα, γιατί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου 97%.
Εκτός από το πρόγραμμα αυτό υπάρχουν και άλλα προγράμματα της Κομισιόν που μπορούν να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ακόμη και μαθητές στα σχολεία. Υπάρχουν και εκεί πολλά προβλήματα και βλέπουμε παιδιά με αδιαθεσία, παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούν να στηρίξουν όσο χρειάζεται στις διατροφικές τους ανάγκες. Για  παράδειγμα, το 2010 η Κομισιόν αποφάσισε να προωθήσει την κατανάλωση φρούτων στα σχολεία με ένα πρόγραμμα που το υποδεχτήκαμε πανηγυρ
Keywords
Τυχαία Θέματα