Ο Γ. Πεταλωτής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, στέλεχος του ΠαΣοΚ, μίλησε στις 28/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Αυτό που έχω να πω με πλήρη βεβαιότητα και επίγνωση είναι ότι στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ από την πρώτη στιγμή οι προσωπικές πολιτικές στρατηγικές πολλές φορές υπερίσχυαν του συνολικότερου κυβερνητικού στίγματος. Ίσως αυτό ήταν και μοιραίο, διότι πολλοί από τους υπουργούς που συμμετείχαν στην κυβέρνηση ήταν πολιτικές

προσωπικότητες με ισχυρό στίγμα και χρόνια ενασχόληση με την πολιτική, που σημαίνει ότι η σφραγίδα τους είχε πολύ έντονο προσωπικό στοιχείο. Ωστόσο πολλές φορές ήταν παραπάνω έντονο από το κανονικό και σχεδόν πάντοτε, τουλάχιστον επικοινωνιακά, εκδηλώνονταν διαφωνίες οι οποίες πολλές φορές υπήρξαν απλώς για να δώσει ο κάθε υπουργός το δικό του στίγμα, άσχετα με την ζημιά που γινόταν στην κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι εκείνη την περίοδο υπήρξαν οικονομικά, επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα που με μοχλό κάποια στελέχη του ΠαΣοΚ, επεδίωξαν την ανατροπή της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου;

Γ. Πεταλωτής: «Ειλικρινά δεν το ξέρω. Είναι κάτι που λέγεται και το ακούω και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως αυτό τεκμαίρεται εκ του αποτελέσματος. Δεν μπορώ όμως να προσδιορίσω εάν πραγματικά συμφέροντα, πέρα από πολιτικά, έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου. Πραγματικά υπήρχαν υπουργοί του ΠαΣοΚ που υπερέβαιναν κατά πολύ τον πολιτικό ρόλο που όφειλαν να έχουν και μάλιστα σε μια εποχή που ήταν πάρα πολύ κρίσιμη και όταν ο πολιτικός χρόνος ήταν πιο σύνθετος από ποτέ στην μεταπολιτευτική περίοδο. Όπως επίσης είναι αντικειμενικό γεγονός ότι για πρώτη φορά είδαμε βουλευτές του ΠαΣοΚ τότε να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιώργο Παπανδρέου υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός. Για να έρθει άραγε ποιος;».

Και πρόσθεσε: «Σε γενικές γραμμές η στάση του κ. Βενιζέλου επί κυβερνήσεως του ΠαΣοΚ, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν σοβαρή και δεν πυροδοτούσε καταστάσεις. Πιστεύω όμως ότι στο τέλος, όταν ξεκίνησε ο εκφυλισμός και η πτώση του ΠαΣοκ, θα έπρεπε όλοι αυτοί που ονομάζονταν πρωτοκλασάτα στελέχη, να αποκτήσουν ένα ρόλο βαρύτητας, έτσι ώστε να σταματήσουν αυτή την κατρακύλα και να μην σφυρίζουν αδιάφορα και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο της χώρας. Υπό την έννοια αυτή υπάρχουν σαφώς πολιτικές ευθύνες όλων όσων επέτρεψαν να ευτελίζεται, εντελώς απροστάτευτος, ένας πρωθυπουργός ο οποίος εκουσίως εξάντλησε το πολιτικό του κεφάλαιο, πιστεύοντας ότι βοηθάει τη χώρα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν είμαι δογματικός, δηλαδή τους τρόπους στήριξης θα μπορούμε να τους διερευνήσουμε και να τους αποφασίσουμε. Υπάρχει πρόεδρος στο κόμματ, θα υπάρξουν επιτέλους και όργανα. Εκείνο όμως το οποίο θεωρώ ανεπίτρεπτο και συμβαίνει δυστυχώς σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι να ταυτιζόμαστε ουσιαστικά με την Νέα Δημοκρατία και μάλιστα χαρίζοντας όλο το μέτωπο σοβαρότητας στο οποίο υποτίθεται ότι συμμετέχουμε απέναντι σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που θεωρούμε ότι είναι λαϊκιστικές, χαρίζοντας τους ουσιαστικά στον κ. Σαμαρά. Η εικόνα δηλαδή που βγαίνει σήμερα ότι ο κ. Σαμαράς είναι η προσωποποίηση της αποφασιστικότητας και της σοβαρότητας, κατά την άποψη μου, δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα, γιατί γνωρίζω πολύ καλά τον ανεπίτρεπτο ρόλο τον οποίο έπαιξε ο κ. Σαμαράς στο να φθάσουμε μέχρι εδώ, όταν δεν στήριζε ούτε μια ενέργεια της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και σήμερα όταν βλέπω ότι η χώρα δεν προχωράει, δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις και παρόλα αυτά εμείς και συμμετέχουμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση και τα αρνητικά τα φορτώνεται ακόμα και σήμερα το ΠαΣοΚ...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα