Ο Γ. Προκοπάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών και πρώην καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia, Γιώργος Προκοπάκης, μίλησε στις 10/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Για τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, μεταξύ άλλων, είπε:

«Νόμοι έχουν περάσει, η εφαρμογή είναι ένα ζήτημα
αλλά και αυτό δεν έχει δοκιμαστεί, γιατί λένε ότι χρειάζονται επενδύσεις. Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα, που ο υπουργός Οικονομικών τελευταία στιγμή, χτες, -δεν είναι κριτική αλλά είναι διαπίστωση που κάνει-, που λέει ότι η κοινωνία στις επόμενες πέντε μέρες, μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα είναι στο ευρώ ή όχι;».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νομίζω ότι θα καταλήξει να συμμετάσχει. Σκεφτείτε απλώς ότι δεν έχει κανένα συμφέρον να διαλύσει το σύμπαν η ΕΚΤ για μερικά "ψωροδίς" ευρώ. Και το λέω έτσι, γιατί καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται να χάσει. Είναι θεσμικό το ζήτημα, δηλαδή, ποιος είναι ο ρόλος αυτής της τράπεζας; Δεν είναι ο φιλαράκος μας, που του λέμε "κοίταξε φιλαράκο, όταν έχουμε πρόβλημα πήγαινε, αγόραζε ομόλογα, "σκοτωμένα" στη δευτερογενή αγορά και μετά έλα να τα βρούμε". Δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Επομένως, μέχρις ότου αγγίξει ο ρόλος της ή μέχρις ότου αποφασίσουν πως θα είναι, δεν μπορεί παρά να έχει τέτοια στάση η ΕΚΤ».

Και πρόσθεσε: «Να καταλάβουμε το λόγο που θα μπορούσε να βοηθήσει το PSI, αυτή η συμμετοχή της ΕΚΤ. Ο λόγος είναι ότι αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι να βγουν έξω από αυτή την περιπέτεια του PSI με καθαρό μέλλον και κατά το δυνατόν προβλέψιμο, δηλαδή με τις εγγυήσεις τους, με το να πούμε "η τελευταία γραμμή θα ήταν να είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο ή να είναι σχεδόν βιώσιμο". Δηλαδή, ότι αν "σφιχτούν" οι Έλληνες, αν βοηθήσει λίγο περισσότερο η Ευρώπη, αυτό βοηθάει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα