Ο Γ. Στουρνάρας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Γιάννης Στουρνάρας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε στις 3/1 στον «ΑΘΗΝΑ984» και στη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: O κόσμος που μας ακούει καθημερινά και διαβάζει και ενημερώνεται έχει την εντύπωση ότι η κατάσταση στην οικονομία μετά και τις χθεσινές

δραματικές προειδοποίησεις του κ Ράπανου, βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο ίσως και χειρότερο. Από αυτό το που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο. Και το ερώτημα είναι τόσες θυσίες τσάμπα;

Γ. Στουρνάρας: «Όχι δεν είναι τσάμπα. Αλλά και σε ορισμένα πράγματα που υποσχεθήκαμε να κάνουμε πέσαμε έξω. Δεν είναι τσάμπα διότι ακόμα η ζωή συνεχίζεται. Ζούμε βέβαια με ύφεση αλλά όχι με καταστροφή, όχι με χρεωκοπία, όχι με νέο νόμισμα. Επομένως δεν μπορώ πω ότι οι θυσίες έχουν πάει τσάμπα. Αυτό που έγινε ήταν κάτι πρωτόγνωρο, ήταν πρωτόγνωρο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά αλλά και για την Ευρωπαϊκή ένωση...».

Δημοσιογράφος: Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ποια θα μπορούσε να ήταν η θεμιτή και ικανή να  μας βγάλει από το πρόβλημα λύση που μπορεί να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση; Και υπάρχει ένα ερώτημα εάν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων εδώ έχουμε φθάσει...

Γ. Στουρνάρας: «Όχι και βέβαια υπάρχει. Τρεις μήνες που μας μένουν  μέχρι το Μάρτιο δεν είναι μικρό διάστημα. Η μεγάλη προτεραιότητα είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε  την επόμενη δόση, τα 89 δισεκατομμύρια ευρώ».

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι τεράστιο νούμερο όμως...

Γ. Στουρνάρας: «Αυτό είναι τεράστιο νούμερο. Από αυτό όμως εξαρτάται και η επιτυχία του ''κουρέματος'', διότι το ''κούρεμα'' χρειάζεται 30 δισεκατομμύρια ευρώ για εγγυήσεις που θα πάρουν οι τράπεζες».

Δημοσιογράφος: Για να χρηματοδοτηθεί...

Γ. Στουρνάρας:«Ακριβώς. Χρειάζονται και άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ και παραπάνω για την επανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Επομένως όλα εξαρτώνται από την επόμενη δόση. Τώρα η επόμενη δόση όμως είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, υπάρχουν επενδύσεις, αυτό όμως είναι η απόλυτη προτεραιότητα για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών. Και στάση πληρωμών μάλλον θα είναι τελείως ανοργάνωτη και πιθανόν να σημάνει και έξοδο από την ευρωζώνη. Διότι εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει να χρηματοδοτεί πια τις ελληνικές τράπεζες δεν υπάρχουν και πολλές άλλες δυνατότητες. Αυτό όμως θα είναι σενάριο καταστροφής».

Δημοσιογράφος: Σημερινό δημοσίευμα λέει ότι ενδεχομένως τα πράγματα να μην είναι στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής και άρα να υποχρεωθούμε σε μια υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών.

Στουρνάρας: «Δεν συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις αυτές, άρα δεν μπορώ να γνωρίζω πώς πηγαίνει το PSI.

Δημοσιογράφος: Από την εμπειρία σας, το θεωρείται ορατό αυτό το νέο ενδεχόμενο;

Στουρνάρας: «Δεν το αποκλείω. Όπως είναι τα πράγματα, διότι εάν δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη συμμετοχή, πώς θα γίνει διαφορετικά...».

Δημοσ
Keywords
Τυχαία Θέματα