Ο Γκι Φέρχοφστατ στον ΑΘΗΝΑ984

Την πεποίθηση πως αυτό που χρειάζεται πραγματικά η Ελλάδα είναι μια εκ βάθρων αλλαγή του πολιτικού συστήματος, καθώς ακόμα και σήμερα τα δύο βασικά κόμματα ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία βασίζονται στις "πελατειακές σχέσεις", εκφράζει ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφστατ.

Μιλώντας

στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Η επόμενη δόση», ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αναλύει τις προτάσεις, που πρόσφατα κατέθεσε μέσω επιστολής του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για το ελληνικό ζήτημα.

* Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην Αλεξάνδρα Βουδούρη ο ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ, ερωτηθείς για το εάν τα μέτρα, που ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εάν με αυτή τη κίνηση το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανάκτησε τη χαμένη αξιοπιστία του στην Ευρώπη, σημειώνει:
«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για τη συμφωνία αυτή καθεαυτή, επειδή δεν πιστεύω ότι με μέτρα λιτότητας, μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και με νέα αύξηση της φορολογίας, μπορούμε να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα. Το ελληνικό πρόβλημα είναι άλλης φύσεως. Το ελληνικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα, που βασίζεται στις "πελατειακές σχέσεις" και αυτό πρέπει πλέον να αλλάξει. Και εάν δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα -Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ-, επιμένουν να υπερασπίζονται αυτό το σύστημα, είναι αδύνατον για την Ελλάδα να ανακάμψει».

* Για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου τονίζει:

«Πρώτα από όλα, πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά στην Ελλάδα, θα πρέπει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, γιατί ο δημόσιος τομέας είναι το πρόβλημα. Επίσης, θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ένας σεβαστός αριθμός κρατικών οργανισμών και τραπεζών και τέλος, να γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Πάντως, ούτε στο ΠαΣοΚ, ούτε στη Νέα Δημοκρατία φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς τελικά συμφώνησαν με την Τρόικα ένα πρόγραμμα, που είναι πραγματικά κακό, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τους Έλληνες πολίτες».

* Ο Γκι Φέρχοφστατ, ένας από τους υπέρμαχους εξ αρχής της έκδοσης ευρωομολόγου, εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό αποτελεί τη μόνη λύση στη ευρω-κρίση, παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου και εξηγεί:

«Νομίζω πως το ευρωομόλογο είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς θα μειώσει αυτόματα τα επιτόκια για όλους και όχι μόνο στις χώρες με πρόβλημα. Υπάρχουν πλέον αρκετές αναλύσεις που το πιστοποιούν, ότι δηλαδή το ευρωομόλογο θα μειώσει τα επιτόκια για όλους και είναι μια λύση πολύ καλύτερη από τα ημίμετρα, που έχουν ληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Γνωρίζω ότι το Βερολίνο αντιτίθεται στην έκδοσή του, όμως, στο μεταξύ 5 Γερμανοί οικονομολόγοι έχουν ήδη προτείνει τη δημιουργία του λεγόμενου «Ταμείου Εξαγοράς ε

Keywords
Τυχαία Θέματα