Ο Ηλ. Μόσιαλος στον ΑΘΗΝΑ984


Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στις 30/7  στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Η Τρόικα του 9.84».  Στο δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγεωργίου,

μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος την πραγματικότητα στην Ισπανία;

Ηλ. Μόσιαλος:

«Υπάρχει μεγάλη αντίδραση . Αυτό είναι φανερό σε όλες τις συζητήσεις τις οποίες έχω . Και αυτοί δεν μπορούν να αντιληφθούν  πως έχουν φτάσει  σε αυτή την κατάσταση  με βάση την δημοσιονομική εκτροπή, η οποία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή στη χώρα μας. Στην Ισπανία είναι αρκετά μικρότερη, αλλά φαίνεται ότι στις περιφέρειες είναι μεγαλύτερη . Δηλαδή στην διοίκηση των περιφερειών που έχουν μεγαλύτερη αυτονομία από ότι οι δικές μας περιφέρειες και επομένως μικρότερο έλεγχο στα τοπικά δημοσιονομικά».

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά εμάς, πως μας αντιμετωπίζουν;

Ηλ. Μόσιαλος: «Στην Ισπανία πάρα πολύ φιλικά. Δεν είναι όμως εξαιρετικά φιλικό το κλίμα και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Εκεί είναι πιο ψυχρό θα έλεγα. Δίνοντας ένα παράδειγμα θα έλεγα , ότι όταν πήγαινα σε εστιατόρια και χρησιμοποιούσα μέσα μαζικής μεταφοράς, επειδή μιλούσα ελληνικά με μέλη της οικογένειάς μου όλοι με ρωτούσαν  από που είστε,επειδή δεν καταλάβαιναν  τη γλώσσα μας. Η πρώτη αντίδραση - μέχρι πριν δύο χρόνια - ήταν εξαιρετικά φιλική. Τώρα η καλύτερη αντίδραση που μπορείς να πετύχεις είναι μία παγερή αδιαφορία, δηλαδή να μην σου απευθύνουν  δεύτερη ερώτηση».

Δημοσιογράφος: Πώς μπορούμε να μιλάμε σήμερα για μία στενότερη δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης. Γιατί φαντάζομαι ότι αυτή είναι η λύση για μία ενωμένη ευρωζώνη.

Ηλ. Μόσιαλος: «Προφανώς, αν δεν υπάρξει αυτή η λύση,  τότε δεν μπορεί να υπάρξει και ευρωζώνη και αυτό θα πρέπει  να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Και εμείς ,αλλά αυτοί που πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα, δηλαδή οι χώρες του Βορρά, καθώς χωρίς μεταβιβαστικές πληρωμές στις χώρες του Νότου, οι οποίες έχουν ακόμη σημαντικά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, όπως η δική μας,δεν μπορούν να επιβιώσουν.
 Δεν έχουμε κατορθώσει να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς και αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2012, παρά τα μέτρα που θα ληφθούν. Άρα χρειάζονται γενναίες μεταβιβαστικές πληρωμές μέσα στα πλαίσια μίας Ευρώπης αλληλεγγύης, αλλά από εκεί και πέρα όλες οι χώρες θα πρέπει να αποδεχθούν ένα κοινό πλαίσιο δημοσιονομικών ελέγχων και δημοσιονομικής πολιτικής. Χωρίς αυτό κατ' ανάγκη να σημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα ορίζεται από τις Βρυξέλλες. Θα ορίζονται τα όρια της πολιτικής μέσα στα οποία θα μπορεί να κινείται μία χώρα. Δηλαδή πόσα χρήματα θα ξοδεύει και τι χρήματα θα εισπράττει ετησίως...».
 
Και πρόσθεσε: «Ήδη βλέπουμε ένα διαφορετικό ρόλο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις όχι μόνο για την δημοσιονομική Ένωση αλλά και για την τραπεζική. Και αυτό είναι σημαντικό, να ενι
Keywords
Τυχαία Θέματα