Ο Κ. Αρβανιτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μίλησε στις 24/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

*Για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών:

«Η οριζόντια περικοπή αφορούσε αριθμούς οι οποίοι ήταν εξωπραγματικοί για το υπουργείο Παιδείας, διότι απλά θα διέλυαν το εκπαιδευτικό σύστημα. Θα ακούσατε και εσείς για επτάμισι - εννέα χιλιάδες εκπαιδευτικούς που θα ετίθεντο σε διαθεσιμότητα κ.λπ.. Εμείς
με το σχέδιο αξιολόγησης δομών και διαδικασιών και των κεντρικών υπηρεσιών, καταλήξαμε και αποδείξαμε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην τρόικα, ότι ουσιαστικά, βάσει συγκεκριμένων μεταβλητών -δηλαδή το πόσο θα αυξηθούν οι μαθητές τα επόμενα χρόνια, το πώς μειώνεται το εκπαιδευτικό δυναμικό μας λόγω συνταξιοδότησης και άλλων λόγων, το πως ουσιαστικά εξελίσσεται το σχολικό σύστημα-,οι άνθρωποι που μπορεί να συζητηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν γίνεται να υπερβαίνουν τις 2 χιλιάδες.
Σε αυτό τον αριθμό εντάξαμε ανθρώπους από ειδικότητες, οι οποίες δεν καταργούνται και μεταφέραμε σε μια ανώτερη βαθμίδα μεταλυκειακής, τεχνικής εκπαίδευσης στα δημόσια ΙΕΚ ανθρώπους, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα, προερχόμενοι από ειδικότητες σχετικές με την υγεία. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας αύριο θα κάνουμε ανακοινώσεις για το πώς θα απορροφηθούν οι άνθρωποι αυτοί , σε μονάδες του συγκεκριμένου υπουργείου.
Θα μπορέσουν να απορροφηθούν είτε σε μονάδες του υπουργείου Υγείας, είτε ως ωρομίσθιοι στα δημόσια ΙΕΚ, σε άλλες ειδικότητες ή άλλες όπως αισθητικής, κομμωτικής, που υπάρχει δυνατότητα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, αλλά και σε διοικητικές υπηρεσίες».

* Για την αποφοίτηση των μαθητών από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ):

«Αυτοί που έχουν πάρει τις ειδικότητες, οι οποίες μεταφέρονται στα δημόσια ΙΕΚ, έχει ληφθεί πρόνοια, ώστε να αποφοιτήσουν από τα ΕΠΑΛ στην ειδικότητα που πήραν. Μάλιστα προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώσαμε το εθνικό πλαίσιο προσόντων και δώσαμε επαγγελματικά δικαιώματα και σε αυτές τις ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ, ώστε τα παιδιά να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, όταν βγουν στην αγορά εργασίας...».

* Για τους 151 χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δεν εντάσσονται στο καθεστώς διαθεσιμότητας:

«Ενεκρίθη από το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και παρουσία του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, το staffing plan, δηλαδή το πλαίσιο διαχείρισης προσωπικού, ο οργανισμός και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας. Σε προηγούμενο συμβούλιο, είχαμε εγκρίνει τον οργανισμό της κεντρικής διοίκησης. Τώρα εγκρίναμε τον οργανισμό, ο οποίος αναδιοργανώνει όλες τις περιφερειακές διοικήσεις και διευθύνσεις. Συνεπώς, όσον αφορά σε αυτό το κομμάτι διαχείρισης και αναγκών του προσωπικού, ενεκρίθη. Πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, ούτε ζητήθηκε περαιτέρω συμβολή στη διαθεσιμότητα από εκπαιδευτικούς. Μάλιστα με τους 2 χιλιάδες εκπαιδευτικούς που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα -η συντηρητική πλειοψηφία των οποίων θα απορροφηθεί σε άλλες μονάδες-, οι 151 χιλιάδες εκπαιδευτικοί σήμερα έχουν διασφαλίσει την εργασία τους και απρόσκοπτα μπορούν να αφοσιωθούν στο έργο τους. Είναι προσωπική μου δέσμευση, αλλά και της κυβέρνησης, πλέον».

* Για την αξιολόγηση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ:

«Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πρέπει να εκπονήσουν τον οργανισμό τους συντόμως. Θα τους δώσουμε και κάποιο σχέδιο από το υπουργείο, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να αξιολογήσουν τις δομές και τις διοικητικές τους υπηρεσίες μέσα στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης, όπως προβλέπει ο νόμος... Θα πρέπει να αξιολογήσουν τις διοικητικές τους διαδικασίες και να μας αποδείξουν ότι χρειάζεται ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν. Είναι περίπου 10 με 12 χιλιάδες καθηγητές σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Δεν μπορώ να προκαταλάβω, είπα ότι είναι υψηλή η αντιστοιχία διοικητικών υπαλλήλων - καθηγητών. Οι δέκα χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι με 12 χιλιάδες καθηγητές γι' αυτά τα ιδρύματα, θα πρέπει να αιτιολογήσουν τα πάντα, αφού αξιολογήσουν τις δομές τους και είναι απαραίτητο να το κάνουν σύντομα».

* Για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

«Παρά το γεγονός ότι του χρόνου θα λειτουργήσουμε χωρίς το μεγάλο αριθμό των αναπληρωτών που παγίως προσλάμβανε το υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από τους 12 χιλιάδες, θα λειτουργήσουμε μόνο με 2 χιλιάδες αναπληρωτές και παρά το γεγονός ότι δύο χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εκτιμώ ότι με τις μετατάξεις που επίκεινται και τον ορθολογικότερο τρόπο τοποθέτησης εκπαιδευτικών, τον Σεπτέμβριο τα κενά θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερα... Φέτος, θα υπάρξουν ελάχιστες αποσπάσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ελλείψεις είναι μεγάλες και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πάνε στις τάξεις τους. Συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, ο αριθμός των αποσπασμένων υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες. Δεν είναι ευκαταφρόνητος αριθμός».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και αριθμός αποσπασμένων σε γραφεία βουλευτών και στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης... Προτίθεστε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για αποδέσμευσή τους;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Εμείς θα εξετάσουμε συνολικά το θέμα του αριθμού των αποσπασμένων σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου και μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε ανακοινώσεις».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή προς την κατεύθυνση και κάποιας κίνησης προς την πλευρά και των πολιτικών κομμάτων πια. Έτσι δεν είναι;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Θα δούμε τον αριθμό αυτών των ανθρώπων και τι ακριβώς θα χρειαστεί να γίνει. Έχουμε εικόνα, κάνουμε καταγραφή ανά κατηγορίες και θα δούμε τι ακριβώς και πώς θα το ανακοινώσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα