Ο Κ. Αρβανιτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μίλησε στις 16/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την αντιμετώπιση επεισοδίων βίας - καταστροφών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα πρόσφατα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών:

«Η πολιτεία κατήργησε το άσυλο με το νόμο 4009. Συνεπώς, οι όποιες πράξεις παραβατικότητας ή εγκληματικότητας παρατηρούνται εντός των πανεπιστημίων, πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με τον ίδιο τρόπο που
αντιμετωπίζονται στο υπόλοιπο της επικράτειας. Οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική και ακέραια ευθύνη γι' αυτά που συμβαίνουν εντός του ιδρύματος. Εάν δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, πρέπει να καλούν τις εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία».

Δημοσιογράφος: Το κάνουν αυτό οι πρυτανικές αρχές;

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Σε αρκετές περιπτώσεις νομίζω ότι υπάρχει πράγματι μια εποχή μετάβασης απ' το παλαιό στο νέο, διότι είχαμε συνηθίσει επί χρόνια τα ΤΕΙ και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να έχουν καθεστώς άβατου και ασυλίας. Υπήρχε αυτό το ταμπού, ότι δεν μπορούσαμε να τα αγγίξουμε, ενώ η έννοια του ασύλου δεν ήταν αυτή. Το άσυλο ίσχυε για να υπάρχει ελευθερία έκφρασης, ελευθερία ιδεών και σκέψης, όχι ελεύθερη διακίνηση εγκληματικότητας... Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι είναι μια νέα εποχή, πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και τα πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν αυτό το οποίο είναι, ναός της δημοκρατίας, χώρος διακίνησης ιδεών και ελεύθερης σκέψης, έρευνας, τεχνολογίας, για να μπορέσουν να δώσουν αυτό το δημόσιο αγαθό που λέγεται γνώση στη νέα γενιά. Δεν μπορεί κάποια γκρουπούσκουλα ή οποιοσδήποτε έχει στο μυαλό του κάτι, να παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία, να ζημιώνουν τον φορολογούμενο με αυτές τις ενέργειες.  Θα πρέπει λοιπόν οι πρυτανικές αρχές  στο βαθμό που δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, να καλούν την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου  να πάρουν τέλος».

* Για αξιολόγηση εκπαιδευτικών:

«Το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ήταν από τις βασικές μας προτεραιότητες, όπως εξετέθη στις προγραμματικές δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης. Ορίσαμε μια επιτροπή να μελετήσει τα δεδομένα  και να μας κάνει πρόταση. Μας την παρέδωσαν την Δευτέρα και την αναρτήσαμε αμέσως ολόκληρη -για λόγους διαφάνειας και διαβούλευσης - στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας. Μαζί με αυτήν αναρτήσαμε και τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί. Αυτά τα δύο πορίσματα τα θέσαμε σε γενική διαβούλευση με τους φορείς της εκπαίδευσης. Από εκεί και έπειτα, θα ακολουθήσει διάλογος, προκειμένου να καταλήξουμε στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος».

Δημοσιογράφος: Γιατί η Δημοκρατική Αριστερά και το ΠαΣοΚ θεωρούν ότι δεν τους έχετε καλέσει για διαβούλευση; Και γιατί η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας για προεδρικό διάταγμα και όχι νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή μέσω του Κοινοβουλίου;
Keywords
Τυχαία Θέματα