Ο Κ. Ασκούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, μίλησε στις 29/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πού βρίσκεται η χώρα και ποια είναι η οικονομική κατάσταση. Έχουμε πλήρη επίγνωση αυτού του θέματος και έχουμε συνεισφέρει πάρα πολλά -τα μέγιστα θα έλεγα-, στην δημοσιονομική προσαρμογή. Την τελευταία τριετία, η μείωση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι στο  60% και τον Ιούλιο, στη μηνιαία δόση του
2012, έχουμε μια επιπλέον μείωση 30%. Αυτό υποστηρίζουμε ότι οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση τους Δήμους και σε αδυναμία πληρωμής των μισθών και των άλλων δαπανών. Άρα λοιπόν, επειδή έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα ζητάμε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ορίζει το Σύνταγμα και που έχουν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό και στις συσκέψεις που έχουν γίνει με το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή τα επιπλέον 300 εκατομμύρια που εμείς έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών, που έχει γίνει τροποποίηση σε συγκεκριμένο νόμο και το αποτυπώνει, είναι το ελάχιστο για να λειτουργήσουν οι Δήμοι. Από αυτά τα 2,7 δισ. ευρώ, τα 925 εκατομμύρια αποτελούν μεταβιβαστικές δαπάνες, δηλαδή είναι προνοιακά επιδόματα, μεταφορά των μαθητών, καθαρίστριες σχολείων, κ.λπ. Ήταν αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν  στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 2012 και δεν κάνουμε τίποτα άλλο, από το να παίρνουμε τα χρήματα και να τα αποδίδουμε. Άρα δηλαδή, μιλάμε ουσιαστικά για 1,7 δισ. ευρώ, με βάση τα οποία εμείς καλούμεθα να λειτουργήσουμε τους Δήμους».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε και από τη γενικότερη εικόνα, ότι υπάρχει εξορθολογισμός δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Κ. Ασκούνης: «Από 1/1/2011 μειώσαμε τους Δήμους μας από 1034 σε 325, μια μείωση κατά 69%. Μειώσαμε τους δημοτικούς συμβούλους, τις δημοτικές επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα και όλα τα συναφή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς από 5380 σε 1381. Μείωση 81%. Μειώσαμε τους αντιδημάρχους από 2298 σε 1438. Με λίγα λόγια, έχουμε μειώσει τα νομικά πρόσωπα, τις δημοτικές επιχειρήσεις, τους δημάρχους κ.λπ., κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί πουθενά στην κεντρική κυβέρνηση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα