Ο Κ. Φίλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στις 22/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το ρόλο Ρωσίας και Γερμανίας στο ζήτημα της Κύπρου:

«Η Μόσχα αντιλαμβάνεται τους περιορισμούς που θα είχε μία τέτοια βοήθεια. Εν αντιθέσει με την Κούβα, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ευρώ, βρίσκεται
δηλαδή στο στενό ευρωπαϊκό πυρήνα και είναι προφανές πως η όποια βοήθεια από ρωσικής πλευράς, δεν θα απέδιδε καρπούς ως προς τα δικά της συμφέροντα. Δεν θα είχε δηλαδή εξίσου ισχυρά ανταλλάγματα με αυτά τα οποία θα μπορούσε να αποκομίσει η Ρωσία σε περίπτωση που χρηματοδοτούσε μία χώρα, εκτός ενός υπερεθνικού οργανισμού. Τα ανταλλάγματα που θα ήταν ισχυρά και θα εξυπηρετούσαν τα ρωσικά συμφέροντα, είναι προφανές ότι θα έπρεπε να ανατρέψουν αν όχι ριζικά, πάντως σε πολύ μεγάλο βαθμό, τον προσανατολισμό της Κύπρου. Είτε αυτό ήταν ένας ναύσταθμος, είτε μία μεγαλύτερη πρόσβαση και ένας μεγαλύτερος έλεγχος επί των μελλοντικών ενεργειακών αποθεμάτων, είτε αυτό είχε να κάνει ακόμα και με τα ρωσικά κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες. Είναι σαφές -για εμένα- ότι η Μόσχα και δυστυχώς η Λευκωσία δεν το αντιλήφθηκαν αυτό εγκαίρως αν και γνώριζαν πως υπάρχουν περιορισμοί. Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί τον εκτοπισμό της Κύπρου από την Ευρωζώνη, διότι εκεί δημιουργούνται άλλης τάξεως ζητήματα σε σχέση με τα συμφέροντα της Μόσχας, οπότε θα έπρεπε να είχε προνοήσει και η Κυπριακή ηγεσία, αντί να εναποθέσει ένα μεγάλο κομμάτι των προσδοκιών προς τη ρωσική πλευρά, να αντιλαμβανόταν ότι η Μόσχα ,ακόμα κι αν το επιθυμούσε διακαώς, δεν θα μπορούσε να συνεισφέρει τουλάχιστον στο βαθμό που θα επιθυμούσε η Λευκωσία...
Εκτιμώ ότι η Γερμανία περισσότερο ενδιαφερόταν να στείλει ένα μήνυμα και να αναιρέσει ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών που είχαν συγκεντρώσει αρκετό ρωσικό χρήμα, είτε προέρχονταν από νόμιμες είτε από παράνομες δραστηριότητες-παρά να στείλει ένα μήνυμα στην ίδια τη Μόσχα.
Γιατί και η Γερμανία από πλευράς της δεν έχει κανένα λόγο να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Είναι πολύ διαφορετικά τα μεγέθη. Ενδεικτικά αναφέρω , 52 δισ. ευρώ εμπορικών συναλλαγών το περασμένο έτος μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, περί τις 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, γύρω στις 900 ρωσικές στη Γερμανία και το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Γερμανία προέρχεται από τη Ρωσία. Δεν είμαι βέβαιος ότι οι Γερμανοί έχουν στους πρωταρχικούς τους στόχους να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία».

* Για το "όχι" της κυπριακής Βουλής:

«Όταν βρίσκεσαι μπροστά από το φάσμα μίας κακής απόφασης, σταθμίζεις όλα τα δεδομένα, έχεις προνοήσει όμως να δημιουργήσεις ρεαλιστικές και πειστικές εναλλακτικές. Διότι, όταν αρνείσαι -και ορθά βέβαια-, μία κακή απόφαση και δεν έχεις εν τω μεταξύ κάτι χειροπιαστό στα χέρια σου, υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψεις σε αυτή την κακή απόφαση και μάλιστα με χειρότερους όρους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα