Ο Κ. Γαβράς στον ΑΘΗΝΑ984


Ο σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, μίλησε στις 15/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Σχολιάζοντας την ελληνική πραγματικότητα μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Ζούμε τη μεγάλη αντίφαση στην Ελλάδα και σαν εικόνα που δίνουμε προς τα έξω και το τι εισπράττουμε από έξω. Οφείλω να πω ότι οι δηλώσεις του Γάλλου σοσιαλιστή υποψηφίου, κ. Ολάντ, έπεσαν σαν βροχούλα μέσα σε ένα άνυδρο τοπίο εδώ στην Ελλάδα.
Τι κλίμα υπάρχει στη Γαλλία για τη χώρα μας;

Κ. Γαβράς: «Αρχίζει να δημιουργείται μια συμπάθεια, όχι τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά για τον ελληνικό λαό, ιδίως για τους πιο φτωχούς, γιατί νομίζω ότι αυτοί που είχαν λεφτά παλιά, έχουν πάντα, δε ζούνε τόσο άσχημα».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια εικόνα της πολιτικής τάξης της χώρας, που είναι μάλλον δραματική, ακόμα και στη Γαλλία που -αν θέλετε-, το κλίμα αλληλεγγύης είναι πολύ καλύτερο από άλλες χώρες της Ευρώπης...

Κ. Γαβράς: «Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, χρόνια τώρα, άφησε αυτό το τεράστιο χρέος. Πρώτη ευθύνη είναι δικιά τους».

Δημοσιογράφος: Επειδή ο ελληνισμός έχει προσωπικότητες, έχει πνευματικούς ανθρώπους, έχει "πράγμα" να εξάγει προς τα έξω, αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποιο κίνημα με τέτοια πρόσωπα, ώστε να φτιάξουμε άλλη ατμόσφαιρα για τη χώρα, γιατί όντως η πολιτική μας τάξη μέχρι τώρα δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει...

Κ. Γαβράς: «Είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει να αρχίσει ο ελληνικός λαός να σκέφτεται ακόμα καλύτερα ποιους διαλέγει. Να τελειώσουμε πια με αυτούς που έχουν πολιτικά ονόματα από χρόνια και χρόνια. Να επιλεγούν άνθρωποι πιο νέοι, που αγαπούν τη χώρα, που δεν αγαπούν μόνο τον εαυτό τους και την πολιτική τους πελατεία».

Δημοσιογράφος.: Είστε αισιόδοξος, απαισιόδοξος;

Κ. Γαβράς: «Είμαι αισιόδοξος, γιατί ο ελληνικός λαός τα έβγαζε πάντα πέρα. Έζησε μεγάλα δράματα, όπως η Κατοχή, ο εμφύλιος πόλεμος και κατάφερνε πάντα να βγαίνει δυνατός».

Δημοσιογράφος: Η αίσθηση που έχετε από όλες αυτές τις εικόνες που έζησε η Αθήνα... Θα ήθελα τη δική σας ματιά...

Κ. Γαβράς: «Δε νομίζω τελικά ότι είναι λύση να καούν τα πράγματα. Βλέπω, επίσης, ότι οι νέοι είναι τόσο απελπισμένοι που φτάνουν σε τέτοιες ακραίες πράξεις. Δεν μπορώ να τις δικαιολογήσω, αλλά δεν μπορώ να τις κατακρίνω, τελικά, είναι δύσκολη η υπόθεση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Keywords
Τυχαία Θέματα