Ο Κ. Μαραβέγιας στον ΑΘΗΝΑ 9.84

Η εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη φιλοξένησε στο στούντιο του ΑΘΗΝΑ 9.84 τον ερμηνευτή, στιχουργό και συνθέτη Κωστή Μαραβέγια. Για τη μουσική, τη ζωή στην πόλη και την ελληνική πραγματικότητα ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, μεταξύ άλλων είπε:  
«Ποτέ δεν είμαι απόλυτος. Όταν κάποιος είναι απόλυτος, είναι ο θάνατος του πνεύματος και της σκέψης. Προσπαθώ να γεννώ πάντα ερωτήματα. Νομίζω ότι ένας δημιουργός πρέπει να γεννάει ερωτήματα, γιατί μέσα από εκεί γίνονται οι ζυμώσεις και η δημιουργία...».

* Για την πολιτικοοικονομική
κατάσταση της Ελλάδας:  

«Θα πάνε όλα τέλεια. Καλύτερα δεν γίνεται. Από εδώ και πέρα, αρχίζουμε να χαμογελάμε. Αρκεί να θυμόμαστε τι πάθαμε, τι μας βρήκε και να προσπαθήσουμε να φέρουμε λίγο ήθος στις συναλλαγές μας».

* Για την Αθήνα:

«Η Αθήνα τελευταία με πληγώνει πολύ, γιατί είναι μια πόλη που δεν είναι ανοιχτή σε όλους, λόγω των συχνών και βίαιων διαδηλώσεων. Αλλά την αγαπάω. Περιμένω τη μέρα που θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα και θα μπορούμε να ζούμε σαν πολίτες, όντως, αυτής της πόλης».

Δημοσιογράφος:  Έχεις ελπίδα ότι θα γίνει όντως έτσι;

Κ. Μαραβέγιας: «Μένω ακόμα εδώ, επειδή έχω αυτή τη μικρή ελπίδα ότι θα καλυτερέψουν τα πράγματα. Έχει ωραίους ανθρώπους. Μου αρέσουν οι Αθηναίοι και αυτοί που έρχονται στην Αθήνα. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι άνθρωποι που κινούνται, που γνωρίζω. Αλλά νομίζω ότι είναι μια "πληγωμένη", "βομβαρδισμένη" πόλη, που θα ανασυγκροτηθεί σύντομα όμως».

Δημοσιογράφος: Πώς παρακολουθείς τη συζήτηση για όλες αυτές τις γκρίζες περιοχές της Αθήνας, λόγω των μεταναστών;

Κ. Μαραβέγιας: «Με ψυχραιμία και σύνεση, γιατί η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Ούτε μετανάστες είναι. Έχουν προβλήματα, πρέπει να τους βοηθήσουμε κ.λπ. Είναι αυτές οι επικίνδυνες γενικεύσεις, λόγω του μεσογειακού μας ταμπεραμέντου, πέφτουμε πολλές φορές μέσα και γινόμαστε θύματα αυτών των γενικεύσεων. Τα πράγματα απαιτούν βαθιά ανάλυση, ψυχραιμία και σύνεση».

* Για την πολιτική:

«Μου αρέσει πάρα πολύ η πολιτική, την θαυμάζω πάρα πολύ. Για μένα, ο Τσόμσκι είναι πάλι πολιτική, οι αρθρογράφοι που διαβάζω σε διάφορες εφημερίδες, που εκτιμώ πάρα πολύ - και ελληνικές εφημερίδες. Δεν καταλαβαίνω, όμως, πολύ αυτό το πάθος με την εξουσία. Δεν το αντιλαμβάνομαι. Δεν μπορώ να συνδέσω το πάθος για την εξουσία με την πολιτική. Μου είναι αδύνατον».

Δημοσιογράφος: Η ενασχόληση με την πολιτική έχει μέσα και το πάθος για την κατάκτηση της εξουσίας...

Κ. Μαραβέγιας: «Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Όχι. Είναι λάθος δρόμος εντελώς. Από κάποιον που έχει οράματα και θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά και την πολιτική, απαιτώ να είναι και λίγο φιλόσοφος. Προπαντός φιλόσοφος. Να είναι στοχαστής. Δεν γίνεται να αναλωθείς και να δεις πώς θα κρατήσεις την έδρα...
Μου αρέσει ο καλλιτέχνης να μην έχει όρια στη δημιουργία του, όχι στην συμπεριφορά του. Τα άλλα τα θεωρώ "καραγκιοζιλίκια". Στην δημιουργία θεωρώ ότι ο καλλιτέχ
Keywords
Τυχαία Θέματα