Ο Κ. Μίχαλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μίλησε στις 19/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το "όχι" Σόιμπλε
σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους:

«Στην ουσία αυτό που είπε ο κ. Σόιμπλε είναι "μην συζητάτε αυτό το θέμα, διότι βλάπτει περισσότερο την Γερμανία". Δεν ήθελα να δώσω συνέχεια χθες -άλλωστε ήταν φιλοξενούμενος-, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε τι λέμε. Διότι δύο είναι οι λύσεις. Δεν είναι καταρχάς θέμα ελληνικό, πρέπει για άλλη μία φορά να το θέσουμε σε κάθε τόνο, για να γίνει αντιληπτό. Μιλάμε αρχικά για ένα κούρεμα το οποίο αφορά τον ελληνικό τομέα. Με το αρχικό μας κούρεμα έχουμε κατακρεουργήσει τα ασφαλιστικά μας ταμεία και βεβαίως, αν οι τράπεζες βρέθηκαν στη δεινή θέση που βρέθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήταν και εξαιτίας αυτού του κουρέματος. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα κούρεμα το οποίο θα πρέπει να προέλθει από τις χώρες της ευρωζώνης, όπου βεβαίως εκεί απαιτείται να υπάρχει πλήρης σύμπνοια, διότι έστω και μία χώρα να προβάλει βέτο, δεν μπορεί να προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο φοβάται η Γερμανία και οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, είναι ότι με μία συζήτηση που μπορεί να γίνεται γενικότερα για κούρεμα -όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου-, θα δημιουργήσει ένα εκ νέου κλίμα αστάθειας στην ευρωζώνη, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για τις δικές τους οικονομίες. Δεν μπορούμε, όμως, από την άλλη πλευρά, εμείς να συνεχίσουμε με αυτή την έλλειψη ρευστότητος, η οποία παρουσιάζεται. Εφόσον δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα -το οποίο πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκε-, να απευθυνθεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την ελληνική οικονομία, για την ελληνική επιχειρηματικότητα, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να γίνει αυτό. Ειδάλλως, με την επιστροφή από τα μπάνια του λαού, πολύ φοβάμαι ότι θα έρθουν τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας... Ένα νέο κούρεμα θα ήταν αποτελεσματικό, θα ήταν -αν θέλετε-, το σοκ που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, για να φύγει μπροστά. Υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις για μία πολύ μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Μιλάμε για 50, 60 μέχρι και 70 χρόνια συμπληρωματικά με μείωση των επιτοκίων. Αυτό αναμφισβήτητα είναι θετικό μέτρο, αλλά δεν έχει το σοκ που χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να κινηθεί η ελληνική οικονομία. Έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους...».

* Για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και την κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων:

«Πράγματι η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, δείχνει να βαίνει καλώς. Ενδεχομένως να ξεπεράσουμε και τα 17 εκατομμύρια επισκέπτες και το σημαντικότερο είναι να δούμε τι θα μείνει πίσω από αυτούς που θα περάσουν φέτος από την Ελλάδα... Το θέμα όμως δεν είναι να πηγαίνει καλά μόνο ένας κλάδος. Είναι ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν βλέπουμε να υπάρχει αυτή τη στιγμή, διότι όταν υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι εκτεθειμένες -όχι σε υπερδανεισμό, ούτε καν σε δανεισμό-, δεν έχουν τη δυνατότητα της ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης, ώστε να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, αντιλαμβάνεστε σε ποια θέση βρισκόμαστε. Φιλότιμη προσπάθεια αυτή του ταμείου. Υπεγράφη χθες άλλο ένα μνημόνιο. Έχουμε γίνει πλέον εξπέρ στην υπογραφή μνημονίων. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε σε ουσιαστική υλοποίηση και όχι μία σταγόνα στον ωκεανό, όπως η συνεισφορά της KfW της τάξης των 100 εκατομμυρίων. Δεν είναι το ζητούμενο τα 100 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία, είναι πολύ περισσότερα. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και περίπου 15 μήνες, σχετικά με την απορρόφηση 2 δισ. από το ΕΣΠΑ, που επιμένουμε -δυστυχώς και μακάρι να διαψευσθούμε-, ότι παρότι είναι συμβασιοποιημένα τα έργα, δεν θα εκτελεστούν, οπότε θα χαθούν αυτά τα κεφάλαια. Θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει με μία εκλογικευμένη μόχλευση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην δημιουργία ενός κεφαλαίου κίνησης περίπου 4 - 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία αν είχαν πέσει στην αγορά όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σίγουρα δεν θα βρισκόμασταν στη δεινή θέση που είμαστε σήμερα».

Δημοσιογράφος: Προλαβαίνουμε να το κάνουμε τώρα αυτό;

Κ. Μίχαλος: «Θεωρώ ότι βεβαίως και προλαβαίνουμε, διότι έχουμε μέχρι το τέλος του 2014».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα