Ο Καβάφης του Γιάννη Ψυχοπαίδη

«Ηποίηση και η ζωγραφική δεν συναντιούνται.Αλλά είναι δυο ποτάμια που αντλούν απότο ίδιο υπέδαφος». Ο Γιάννης Ψυχοπαίδηςξεκαθαρίζει από την αρχή τη σχέση τωννέων έργων του για τον Καβάφη, πουεκτίθενται στον Πολυχώρο Μεταίχμιο,με το ποιητικό έργο του Αλεξανδρινού.

Όπωςκαι οτι αυτό που επιχειρεί είναι έναςαναστοχασμός πάνω στο έργο και στοπρόσωπο καθώς και η αναζήτηση τουεικαστικού ρυθμού της καβαφικής γραφής.Εντυπωσιάζεται δε από την απουσία τουχρώματος στην καβαφική ποίηση και τηνεπιμονή του

ποιητή στο φως και στη σκιά. Η τυποποιημένη μορφή του Καβάφη επανέρχεται πάνω σε ξύλα, χαρτόνια,σακούλες ενώ εντυπωσιακές συνθέσειςμας παρουσιάζουν την εικαστική προβολήποιημάτων όπως τα "Άλογα του Αχιλλέως"ή το περίφημο "Ας φρόντιζαν" το οποίοσυνέδεσε ο Ψυχοπαίδης με σύνθεση πουφέρει τον τίτλο "Το κρεβάτι στο ελληνικόνοσοκομείο της Αλεξάνδρειας όπου πέθανεο Καβάφης. Φαίνεται το μπλοκ και τομολύβι που μεταχειριζόταν για ν απαντάειστους επισκέπτες.

Ηέκθεση του Ψυχοπαίδη υπό τον τίτλο"Επάγγελμα ποιητής: Εικόνες πάνω στοπρόσωπο και την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη",παρουσιάζεται σε ομότιτλο βιβλίο στοοποίο ο ίδιος έχει ανθολογήσει ποιήματατου Αλεξανδρινού που επιλέχθηκαν απότο χώρο του ιδιωτικού ως αντίστιξη μετην εικονογραφία : εικονικές αναφορέςπου είναι σχόλια πάνω στα σχόλια κι όχιμια κατά μέτωπο αντιμετώπιση τουρεαλιστικού χώρου.

Ηέκθεση του Γ. Ψυχοπαίδη "Επάγγελμαποιητής:Εικόνες πάνω στο πρόσωπο καιτην ποίηση του Κ.Π. Καβαφη" παρουσιάζεταιστον Πολυχώρο Μεταίχμιο , Ιπποκράτους118 καθημερινά από τον 9 το πρωί έως τις9 το βραδυ και το Σάββατο από τις 9 έωςτις 3. Διάρκεια: έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Τασυνθέματα μαζί με 58 ποιήματα του Καβάφηπου ανθολόγησε ο Γιάννης Ψυχοπαίδηςκυκλοφορούν σε ομότιτλο βιβλίο απότις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Της Ελεωνόρας Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα