Ο Κέρι προειδοποιεί το Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργόςΕξωτερικών προειδοποίησε το Ιράν ότιοι συνομιλίες για το πυρηνικό τουπρόγραμμα δεν μπορούν να συνεχιστούνγια πάντα, μετά την απουσία προόδου σενέο γύρο συνομιλιών.

«Δεν είναι μια διαδικασίαχωρίς τέλος», τόνισε ο Τζον Κέρι προσθέτοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑείναι προσηλωμένος στη συνέχιση τηςδιπλωματικής διαδικασίας παρά το γεγονόςότι τη διαδικασία αυτή περιπλέκεταιαπό τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο στοΙράν.

Οι συνομιλίες ανάμεσαστο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμειςτερματίσθηκαν

χθες Σάββατο στο Καζακστάνχωρίς να αρθεί το αδιέξοδο.

Παράλληλα, ο κ. Κέρι δήλωσεότι δεν είναι η Ουάσινγκτον αυτή που θαορίσει χρονοδιάγραμμα για την εξομάλυνσητων σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ,όμως υπογράμμισε τη σημασία τηςαποκατάστασης μιας πλήρους σχέσηςμεταξύ αυτών των δύο χωρών μετά τησυγγνώμη του εβραϊκού κράτους προς τηνΆγκυρα για τον θάνατο εννέα Τούρκων το2010 σε επίθεση εναντίον πλοίου με προορισμότη Γάζα.

«Θέλουμε αυτή η σχέση,που είναι σημαντική για τη σταθερότητατης Μέσης Ανατολής και μάλιστα κρίσιμηγια την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία,να επιστρέψει στην ομαλότητα», δήλωσεο κ. Κέρι σε κοινή συνέντευξη που έδωσεμε τον τούρκο ομόλογό του ΑχμέτΝταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη,πρώτο σταθμό της δεκαήμερης περιοδείαςτου στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τηνΑσία.

Ο αμερικανός υπουργόςΕξωτερικών πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορείνα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί και να«συμβάλει σημαντικά» στην ειρηνευτικήδιαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και τωνΠαλαιστινίων.

Από την Κωνσταντινούπολη,ο κ. Κέρι πρόκειται αργότερα σήμερα ναμεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθείμε τον παλαιστίνιο πρόεδρο ΜαχμούντΑμπάς. Τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες μεαξιωματούχους στο Ισραήλ.

Αφού αναχωρήσει από τηΜέση Ανατολή, ο επικεφαλής της αμερικανικήςδιπλωματίας θα μεταβεί στο Λονδίνο γιανα συμμετάσχει σε σύνοδο των υπουργώνΕξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) πρινεπισκεφθεί στη συνέχεια τη Νότια Κορέα,την Κίνα και την Ιαπωνία. Πρόκειται ναεπιστρέψει στην Ουάσινγκτον στις 15Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα