Ο Λ. Ρακιντζής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, μίλησε την 1/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Δώρα Σαρρή.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Πριν από 8 χρόνια, τα πειθαρχικά αδικήματα ήταν πιο βαριά. Μεγάλες υπεξαιρέσεις, κλοπές, πλαστογραφία. Σιγά σιγά γίνονται πιο ήπια. Αδικήματα, εξαιρέσεις, αλλά αυτά έχουν περιοριστεί σε αισθητό, διακριτό βαθμό».

Δημοσιογράφος: Ποια αδικήματα κυρίως παρατηρούνται σήμερα;

Λ. Ρακιντζής: «Βασικά έχουμε παράβαση καθήκοντος. Μετά όπου υπάρχει οικονομική διαχείριση έχουμε και οικονομικά αδικήματα.

Ελλείμματα, υπεξαιρέσεις, κάποιες αδικαιολόγητες επιστροφές Φ.Π.Α. και άλλα... Παράβαση καθήκοντος σημαίνει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος δεν εκτελεί το καθήκον του. Αν έχει κάνει και μία κλοπή, μία υπεξαίρεση, μία πλαστογραφία πάμε σε σοβαρότερα αδικήματα... Λίγο πολύ σχεδόν όλοι έχουν κάνει  παράβαση καθήκοντος. Το θέμα είναι πόσο σοβαρή είναι. Οι σοβαρές παραβάσεις καθήκοντος είναι αρκετές, με την έννοια ότι έχουμε μία εύνοια προς σε κάποιον άλλο πολίτη, μία προτίμηση της περιπτώσεώς του ή μία απαλλαγή ή συγκάλυψη ενός κατηγορουμένου. Τα άλλα αδικήματα είναι σοβαρότερα και κυρίως οικονομικά. Τα αδικήματα σε εφορίες και την πολεοδομία έχουν περιοριστεί κάπως, λόγω κρίσης. Για να χτίζεις δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβάσεις ή παρανομίες. Οι εφορίες, οι επιχειρήσεις λίγο πολύ κλείνουν, δεν υπάρχουν πολλά βιβλία να ελεγχθούν. Ακόμα και το φακελάκι του γιατρού είναι πολύ μικρό».

Δημοσιογράφος: Παρατηρήσατε και δύο πολύ σοβαρά περιστατικά. Το ένα έχει σχέση με την ΔΕΗ και το άλλο με τον Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Λ. Ρακιντζής: «Αυτά δεν είναι υπαλλήλου, είναι γενικότερα έλεγχος της διαχειρίσεως. Η ΓΕΝΟΠ υπεξαίρεσε κάποια λεφτά έκανε κάποιες καταχρήσεις, διασπάθισε χρήμα που της δόθηκε για άλλο σκοπό και ίδιο έκανε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είναι θέμα συνδικαλιστικού τομέα. Είναι συνδικαλιστές, τι να κάνουμε;».

Δημοσιογράφος: Απαντώντας στο "τι να κάνουμε;", επειδή ασχολείσθε πολλά χρόνια με την υπόθεση της διαφθοράς στο δημόσιο, γιατί νομίζετε ότι δεν έχουμε τις επιτυχίες που θα θέλαμε στην καταπολέμηση της διαφθοράς;Τι ευθύνεται κυρίως;

Λ. Ρακιντζής: «Η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει πολλά στάδια. Εγώ είμαι το πρώτο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πειθαρχικά συμβούλια και ποινικές διαδικασίες. Στα πειθαρχικά συμβούλια έχει αλλάξει ο νόμος. Δεν έχουν αρμοδιότητα να κάνουν ενστάσεις. Αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν σωρείες απαλλακτικών αποφάσεων και κανείς να μην μπορεί να κάνει τίποτα. Δηλαδή ο υπουργός, που έχει αρμοδιότητα δεν θα ασχοληθεί ή ο πρόεδρος ενός οργανισμού. Εγώ έκανα γύρω στις 200 με 250 ενστάσεις το χρόνο. Δεν έχω πια αυτή την αρμοδιότητα, ελπίζω να την πάρω. Μετά είναι η ποινική δικαιοσύνη που αργεί πάρα πολύ. Δεν υπάρχει γενική πρόληψη, δεν ο υπάλληλος πλέον δεν φοβάται ».

Δημοσιογράφος: Επειδή αργεί πάρα πολύ η εκδίκαση μίας υπόθεσης στην οποία θα εμπλακεί;

Λ. Ρακιντζής: «Όταν δικάζεται , το πράγμα έχει πλέον ξεφ
Keywords
Τυχαία Θέματα