Ο Λ. Βασιλείου στον ΑΘΗΝΑ984



O σκηνοθέτης και ηθοποιός του έργου «Corpus Christi», Λαέρτης Βασιλείου, μίλησε στις 11/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο. Με αφορμή τη σύλληψη τριών ηθοποιών -έπειτα από κατάθεση μήνυσης- και την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου να αποδοκιμαστεί ως προκλητική και βλάσφημη η παράσταση, μεταξύ άλλων είπε:
Λ. Βασιλείου: «Η μήνυση κατατέθηκε από δύο δικηγόρους, αλλά δεν ξέρω αν εκπροσωπούσαν κάποιον. Έχει κατατεθεί ως φυσικό πρόσωπο, όχι από κάποιον οργανισμό.
Βάσει της ενημέρωσης από την αστυνομία αφορά  προσβολή προς τα θεία... Η αστυνομία ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, έπρεπε να έρθει στο χώρο... Το Σάββατο ο κόσμος μας περίμενε από τις 9, ώρα έναρξης της παράστασης, μέχρι τις 10.30 μ.μ. και επευφημούσαν το έργο. Ήταν στο πλευρό μας και μάλιστα φεύγοντας, μας άφηναν κάρτες και τηλέφωνα λέγοντας "ό,τι χρειαστείτε παιδιά, θα είμαστε εδώ για συμπαράσταση"».

* Για την παράσταση:

«Η παράσταση δεν προσβάλλει κανέναν και τίποτα... Ίσα - ίσα. Εμένα προχτές μια κυρία, που ήταν και μεγάλης ηλικίας, μου είπε ότι "σε αυτή την παράσταση αν είσαι έστω και λίγο Χριστιανός, βλέποντας την, φεύγεις απόλυτα πιστός"... Είναι ένα έργο που μιλάει για τη διαφορετικότητα και για την ελευθερία της επιλογής. Δεν έχει να κάνει ούτε με την Εκκλησία, ούτε με τα θεία. Ξεχνάμε ότι το "Corpus Christi" είναι μια πόλη στο Τέξας των ΗΠΑ... Έτσι και αλλιώς, η τέχνη είναι άυλη, αφαιρετική και συμβολική. Επίσης έχει και την ποιητική άδεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια παράσταση ή ένα θεατρικό έργο, έχει να κάνει με την πιο γνωστή ιστορία στον κόσμο ή οτιδήποτε άλλο».

* Για τη μήνυση από την Ιερά Σύνοδο:

«Ως άνθρωπος, καλώ την Ιερά Σύνοδο να ανοίξει τα αρχεία της και να ψάξει τον Αρχιεπίσκοπο Μιλητουπόλεως, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ήταν προπάππος μου. Ως καλλιτέχνης, από την Πέμπτη έχω απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε οποιοδήποτε μέλος της Ιεράς Συνόδου και σε οποιονδήποτε απλό πιστό, να δουν το έργο, χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, -παρότι όπως γίνεται αντιληπτό στους καιρούς που ζούμε -το έχουμε πολύ ανάγκη- γιατί είναι πολυπρόσωπη παραγωγή, με είκοσι άτομα και στις τόσες λίγες παραστάσεις που δίνουμε τα έξοδα δε βγαίνουν. Τους καλώ λοιπόν να δουν την παράσταση δωρεάν και μετά με όλη τους την ειλικρίνεια να καθίσουμε και να συζητήσουμε για αυτό που αποτελεί το νόημα του έργου. Δηλαδή,  "άκου με την καρδιά σου"».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα