Ο Μ. Πετράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Μανώλης Πετράκης, μίλησε στις 04/06 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το μνημόνιο:

«Υπάρχουν δύο πράγματα σε σχέση με την υπογραφή του μνημονίου και την εφαρμογή του.
Είχε πολλά μέτρα, τα περισσότερα από αυτά
διαρθρωτικές αλλαγές και οριζόντιες περικοπές  συντάξεων κ.λπ. Η Ελλάδα κάποια από αυτά τα εφάρμοσε, κάποια όχι. Και δεν εφάρμοσε αυτά τα οποία θα έπρεπε να εφαρμόσει πρώτα. Ποιος φταίει; Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα δεν έκανε το καθήκον της σε σχέση με τα διαρθρωτικά μέτρα. Το μόνο που έκανε είναι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει ποτέ το μνημόνιο. Θα μου πείτε οι άλλες δομικές αλλαγές θέλουν χρόνο. Σωστά. Και εδώ είναι πάλι το λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε χρόνο μηδέν, να αλλάξουν όλα τα πράγματα, σε μια οικονομία η οποία έχει αναποτελεσματικότητες από το 1821...».

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, κυρίως επιμήκυνση του χρόνου, για να μπορέσουν να αποδώσουν τα διαρθρωτικά δομικά μέτρα... Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη ασταθή, δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε κάποιες από τις χώρες του νότου και όχι μόνο, διότι επιδρά η μια πάνω στην άλλη. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά προβλήματα που χρειάζεται χρόνο για να τα ξεπεράσει... Οι οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών δεν οδηγούν πουθενά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα