Ο Μ. Σταθόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Σταθόπουλος, μίλησε στις 8/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την λίστα Λαγκάρντ:

«Υπήρχε η νομική δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι λίστες , το λέω αυτό ως νομικός και υφίσταται ακόμη, όπως άλλωστε έπραξαν άλλες, σοβαρότερες χώρες. Εμείς όχι μόνον δεν αξιοποιούμε τις λίστες που μας στέλνουν, αλλά ούτε καταρτίζουμε και δικές μας-  που θα μπορούσαμε κάλλιστα-μέσω διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περάσει
σε δημόσια βιβλία, για παράδειγμα, ακίνητα, αυτοκίνητα αλλά και μέσω των καταθέσεων. Ηλεκτρονικά είναι πολύ εύκολο.  Μπορεί και με εισαγγελική παραγγελία να ανοίξουν λογαριασμοί. Ο ίδιος ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προβλέπει ότι όταν υπάρχει ανάγκη  ικανοποίησης δημοσίου συμφέροντος, μπορεί  να υποχωρήσει η προστασία των προσωπικών δεδομένων ειδικά όταν πρόκειται για περιουσιακά δεδομένα, τα οποία δεν είναι στην πρώτη γραμμή προστασίας, όπως είναι τα ευαίσθητα, τα τελείως προσωπικά. Υπάρχουν πολλές νομικές δυνατότητες και με παραγγελία των εισαγγελικών αρχών να ανοίξουν τέτοια προσωπικά δεδομένα, προκειμένου  να γίνει η  διασταύρωση υπηρεσιακών στοιχείων και να κληθεί όποιος βρεθεί ύποπτος αμέσως. Προσωπικά δεν τάσσομαι  υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης  η οποία πράγματι μπορεί να εκθέσει πολλούς πολίτες, αλλά υπέρ της κλήσης τους -εμπιστευτικά και αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν φορολογηθεί μεγάλα περιουσιακά στοιχεία να κληθούν να πληρώσουν το φόρο. Σε περίπτωση που αρνηθούν τότε βεβαίως και είναι αναγκαία η δημοσιοποίηση ώστε να καταλάβουν ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους.
Υπάρχει νομικά λοιπόν τρόπος αξιοποίησης της λίστας -και το λέω κατηγορηματικά-, γιατί ακούω να διαδίδεται το αντίθετο από σοβαρά στόματα, από νομικούς... Την έχουμε σημαία την προστασία των προσωπικών δεδομένων για να συγκαλύπτουμε τελικά, έστω άθελα μας, την παρανομία».

Δημοσιογράφος: Υπήρχε μια άποψη που διατυπώθηκε επίσης από χείλη σοβαρών δικαστικών λειτουργών ή πρώην εισαγγελέων που έλεγε ότι αφού ήταν προϊόν υποκλοπής δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί νομικά.

Μ. Σταθόπουλος: «Όχι αυτό είναι  λάθος. Διαφωνώ εντελώς. Εδώ το υπέρτατο αγαθό είναι να πατάξουμε την φοροδιαφυγή,και εμείς θα τη συγκαλύψουμε; Βεβαίως ήταν παράνομη πράξη η διοχέτευση της λίστας Λαγκάρντ. Ο υπεύθυνος νομίζω ότι διώκεται και ποινικά. Άλλο αυτό. Αλλά από την στιγμή που η λίστα είναι στα χέρια των αρχών, οι ίδιοι έχουν τη νομική δυνατότητα εμπιστευτικά -να μην την δημοσιοποιήσουν - αλλά να την αξιοποιήσουν. Είναι λάθος να υποστηρίζεται το αντίθετο».

* Για την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ να μην καλυφθούν οι κινήσεις και οι δηλώσεις Μέρκελ:

«Το χαρακτηρίζω λογοκρισία. Τα ΜΜΕ έχουν μεγάλη ευθύνη για την υφιστάμενη ένταση  ανάμεσα στην Ελλάδα και στις δυτικές χώρες και όχι μόνο με την Γερμανία. Βεβαίως δεν αναφέρομαι σε αντίστοιχες φανατικές τοποθετήσεις ξένων ΜΜΕ. Αναφέρομαι στην επίσημη πολιτική των κρατών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ό
Keywords
Τυχαία Θέματα