Ο Μ. Σταθόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, μίλησε στις 11/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Για την συνεχιζόμενη απεργία των δικαστών,  μεταξύ άλλων, είπε:

«Επί της ουσίας έχουν δίκιο οι δικαστές όταν παραπονούνται για την μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δικών τους απολαβών και αυτών των βουλευτών. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα ηθικής τάξεως όταν η Βουλή -γιατί αυτή αποφασίζει τα μέτρα και τις περικοπές-,

περικόπτει στους άλλους και δεν περικόπτει στον εαυτό της. Δημιουργεί απολύτως δικαιολογημένο παράπονο. Αν συγκρίνετε τις αποδοχές των βουλευτών και των ανώτατων δικαστών, θα δείτε ότι αυτές των βουλευτών είναι τριπλάσιες. Είναι απαράδεκτο αυτό. Έπρεπε πρώτα η Βουλή να κάνει δραστική μείωση στις αποδοχές της, ανάλογη με εκείνη των μισθών των δικαστών και με αυτό τον τρόπο να ακυρώσει ένα μεγάλο μέρος από την επιχειρηματολογία των δικαστών. Άρα, επί της ουσίας, συμφωνώ με τους δικαστές. Όμως δεν μπορούν, επειδή έχουν επί της ουσίας δίκιο, να παρανομούν. Διότι αυτή η απεργία είναι σαφώς παράνομη και παρανομούν διπλά οι δικαστές. Πρώτον διότι παραβιάζουν το σύνταγμα, που τους απαγορεύει την απεργία και δεύτερον διότι αυτοί που είναι οι φρουροί και οι προστάτες της νομιμότητας, δίνουν το παράδειγμα της ανομίας; Τι να κάνουν δηλαδή οι άλλοι πολίτες; Δεν είναι απάντηση η απεργία. Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο δεν αντιδρούν στο κράτος που τους αδικεί και δεν το ζημιώνουν. Αντίθετα λειτουργούν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών...».

Και πρόσθεσε: «Και να σας πω και κάτι άλλο που ενισχύει την παράνομη στάση πολλών δικαστών και επιβαρύνει την θέση τους. Ακούω πως προσφεύγουν μαζικά στη δικαιοσύνη και στα δικαστήρια με αγωγές, δηλαδή, για να δικάσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Αυτό είναι ηθικά επιτρεπτό; Ο ίδιος άνθρωπος να είναι δικαστής και δικαζόμενος ταυτόχρονα; Αν το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο αποφάσιζε γι' αυτή την υπόθεση, θα έκρινε ότι το γεγονός ότι δικαστές δικάζουν δικαστές, είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρέπει να το ξανασκεφτούν και οι συνδικαλιστές του κλάδου. Με όλο τον σεβασμό στον συνδικαλισμό, κάνουν μεγάλη ζημιά στο δικαστικό σώμα.
Εκτιμώ ότι πρέπει να το σκεφτεί η πολιτεία και να προβλέψει άλλο τρόπο εκδίκασης αυτών των υποθέσεων, όχι από τους ίδιους τους δικαστές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που είναι σύμφωνοι και με το ισχύον δίκαιο. Δεν θέλω να προχωρήσω σε αυτό το θέμα που είναι νομικό, αλλά μπορεί να φτάσουμε να δικάζουν οι ίδιοι οι δικαστές τους εαυτούς τους...
Νομίζω ότι η πλειοψηφία των δικαστών δεν συμφωνεί με αυτά στα οποία τους παρασύρει η συνδικαλιστική τους ηγεσία. Χάρηκα που στην σύσκεψη που έγινε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης, κλήθηκε η συνετή ηγεσία της Δικαιοσύνης για να συζητήσουν αυτά τα θέματα και όχι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Πολύ σωστά έκανε η κυβέρνηση και δεν κάλεσε τους συνδικαλιστές της Δικαιοσύνης...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η μεγάλη πλειοψηφία των δικασ
Keywords
Τυχαία Θέματα