Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε την 1/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας:

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι είναι εποχή πια για υπέρβαση των υφιστάμενων κομματικών σχηματισμών και για δημιουργία ευρύτερων κομματικών σχημάτων; Έχετε κι εσείς την εντύπωση ότι προσδιορίστηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού αυτό το στίγμα των προθέσεων;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν διέγνωσα ότι υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία
κάτι. Ότι σίγουρα η πολιτική πραγματικότητα στην οποία ζούμε έχει διαφοροποιηθεί, ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με όρους παρελθόντος στο μέλλον, είναι γεγονός...».

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι και η κριτική σας ματιά για την αναφορά του κ. Βορίδη στον Ανδρέα Παπανδρέου;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Όχι. Ο κ. Βορίδης έκανε μία ιστορική ανάλυση, στην οποία εν πολλοίς με βρίσκει και σύμφωνο. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο. Το ότι όλοι συμφωνούμε ότι χάθηκε το μεγάλο στοίχημα της χώρας τη δεκαετία του '80, όπου δανειστήκαμε για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες και δεν αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια που είχαμε τότε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να στηρίξουμε αναπτυξιακά την οικονομία μας, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Το ότι πήραμε το δημόσιο χρέος στο 30%, τη δεκαετία του '80 και το φτάσαμε στο 100%, στη δεκαετία του '90, επίσης το ξέρουμε πολύ καλά. Αλλά ξέρετε ποιο είναι το ζητούμενο σήμερα; Το ζητούμενο είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα δημόσιο χρέος, το οποίο είναι στο 300% του ΑΕΠ και έχουμε έναν δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα, έχουμε αναπτυξιακή καχεξία και σήμερα η χώρα παλεύει να αντιμετωπίσει ζωντανά οικονομικά προβλήματα, στα οποία δεν υπάρχει περιθώριο, χρόνος για χάσιμο, για ιστορικές αναλύσεις ή για πολιτικές κόντρες με όρους του παρελθόντος...».

Δημοσιογράφος: Άρα εκτιμάτε ότι υπήρξε υπεραντίδραση από την πλευρά του κυβερνητικού σας εταίρου σε αυτό το θέμα;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν θέλω να μπω σε αυτό τον σχολιασμό, γιατί δεν το θεωρώ ως μείζον. Θεωρώ μείζον το ότι από πέρυσι το καλοκαίρι έχουμε για πρώτη φορά σε πολύ μεγάλο βαθμό συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, τα οποία έχουν και ευθύνες για εδώ που φτάσαμε. Και τα δύο. Έχουμε πολύ μεγάλες ευθύνες. Σήμερα πρέπει να βάλουμε πίσω σε πολύ μεγάλο βαθμό την κομματική μας σημαία και να βάλουμε μπροστά την εθνική σημαία και να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ζώσα πραγματικότητα, το ότι έχουμε φτωχοποιημένους, άνεργους πολίτες και πανάκριβες διοικητικές δομές».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι το κόμμα σας είναι ώριμο για μία αλλαγή σελίδας; Και το λέω γιατί διέκρινα κάποια ψήγματα συντηρητικής στροφής από την ομιλία του πρωθυπουργού, που μάλλον δεν προλειαίνουν το έδαφος για τον μετασχηματισμό της Νέας Δημοκρατίας σε μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα...

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Θέλετε να μου πείτε ένα, γιατί εγώ δεν το έχω διακρίνει... Δεν νομίζω ότι έχει συντηρητική έννοια το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο αντιμετωπίζουμε και εδώ σε αυτό το υπουργείο, με την καθημερινή εισροή λαθρομεταναστών. Δεν είναι πρόβλημα συντηρητικό ή μη συντηρητικό. Θέλω να σας πω ότι το 2005 στο Συμβούλιο της Ευρώπης είχα αναφέρει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ως πρόβλημα ασφάλειας. Τότε δέχτηκα πάρα πολύ μεγάλη κριτική από τους συναδέλφους. Μου έλεγαν ότι είναι θέμα ανθρωπιστικό. Σήμερα, το 2013, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι κυρίως πρόβλημα ασφάλειας... Δεν θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς έκανε καμία συντηρητική στροφή. Το να μιλάς για την πατρίδα και τη σημαία, δεν θεωρώ ότι είναι συντηρητισμός. Το να μιλάς για την πατρίδα και τη σημαία, με φοβικό σύνδρομο απέναντι στις προκλήσεις της διεθνούς πραγματικότητας, είναι συντηρητισμός και οπισθοδρόμηση. Εμείς μιλάμε γι' αυτά τα πράγματα σε ένα περιβάλλον αναπτυξιακό, διεθνές, ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού και θέλουμε να έχουμε ψηλά την πατρίδα μας με όρους διεθνούς ανταγωνισμού, όχι με όρους ελληνικού προστατευτισμού και ελληνικών ιδιαιτεροτήτων».

* Για το νομοθέτημα για τον θαλάσσιο τουρισμό:

Δημοσιογράφος: Υπήρχε ένα νομοθέτημα από τον προκάτοχό σας, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση, τι προτίθεστε να κάνετε γι' αυτό;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Το συγκεκριμένο νομοθέτημα τριγυρνάει σε αυτό το υπουργείο περίπου 4 χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι λόγω των διοικητικών αλλαγών, καταργήθηκε το υπουργείο, διασπάστηκε, επανήλθε, φτιάχτηκε με όλες αυτές τις διάφορες μορφές που έχει πάρει. Έχουν περάσει τα τελευταία 4 χρόνια, 9 υπουργοί και υφυπουργοί από εδώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο καθένας έβαζε και κάτι μέσα σε αυτό το νομοθέτημα. Ξεκίνησα να το μελετήσω, γιατί δεν το έχω καθόλου υπόψη μου ούτε στο περιβάλλον της δημόσιας διαβούλευσης. Το μελετώ σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, αλλά και σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και με το υπουργείο Ανάπτυξης, να δούμε πώς θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη. Δεν έχω τη λογική ότι το κάθε υπουργείο λειτουργεί από μόνο του. Έχω τη λογική ότι η κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά... Νομίζω ότι θα προχωρήσουμε σε βαθύτερες τομές από αυτές οι οποίες προβλέπονταν από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο».

* Για την επέκταση της δραστηριότητας της Cosco:

«Το βλέπω πάρα πολύ θετικά. Το στοίχημα της Cosco είναι ίσως το πιο πετυχημένο στοίχημα προσέλκυσης ξένης επένδυσης στη χώρα».

Δημοσιογράφος: Έχετε υπόψη σας διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από τον ΟΛΠ και τη διοίκησή του, τον κ. Ανωμερίτη; Έχετε συζητήσει κάτι μαζί του;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Έχουμε συζητήσει και με τον ΟΛΠ και με το ΤΑΙΠΕΔ. Και έχουμε ανοίξει έναν διάλογο οι τρεις μας, ώστε να παρουσιάσουμε κάποια στιγμή τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι το πετυχημένο παράδειγμα της Cosco, να πολλαπλασιάσει τα οφέλη του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βέβαια στα πλαίσια της οικονομικής στενότητας την οποία έχουμε... Δεν είμαστε μέτοχοι εμείς στο υπουργείο ναυτιλίας των λιμανιών, μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ και αυτό αποφασίζει τι θα κάνει με τις μετοχές του. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε να έρθουν περισσότερα καράβια στον Πειραιά, να έρθουν περισσότερα χρήματα σαν επένδυση στον Πειραιά».

* Για την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ):

«Ακόμα η ΡΑΛ δεν έχει πάρει σάρκα και οστά. Υπήρχε μία σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, που πάντως δεν έχει πάρει ακόμα σάρκα και οστά, ούτε αρμοδιότητες. Έχει ψηφιστεί ο νόμος και νομίζω ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν αρμοδιότητα από τη στιγμή που έχει ανάγκη η αγορά. Σήμερα συζητάμε για μία αγορά η οποία ελέγχεται 100% από το κράτος και άρα δεν υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού. Βεβαίως τη στιγμή που θα προκύψουν, εκεί η ΡΑΛ είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να διασφαλίζει τον ανταγωνισμό».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή προτίθεστε να προχωρήσετε και σε αδρανοποίηση του ρόλου;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή την ανάγκη η ΡΑΛ να ρυθμίσει πράγματα, διότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός στα λιμάνια. Έχουμε λιμάνια τα οποία είναι υπό κρατικό έλεγχο και κρατική ιδιοκτησία. Υπάρχουν λιμάνια ιδιωτικά, τα οποία όμως δεν μπορούν να κάνουν ανταγωνιστικό έργο. Αν προχωρήσουμε σε απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών, τότε η ΡΑΛ θα έχει έναν πολύ ισχυρό ρόλο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα