Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984


Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 17/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πολιτικό σύστημα της χώρας:

«Το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει φανεί αντάξιο να αντιμετωπίσει, μέχρι σήμερα, με ένα συνολικό τρόπο την κρίση. Δεν επιδείξαμε ούτε την ωριμότητα, ούτε τη σοβαρότητα, ξεκινώντας από το "λεφτά υπάρχουν" ή πριν, από την απέλπιδα προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή να συνθέσει τις απόψεις, μέχρι την όλη πορεία που οδήγησε στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου,
με στόχο να σχηματίσουμε ένα καινούργιο μνημόνιο, το οποίο θα έχει μια πιο ευρεία αποδοχή».

* Για διαγραφές στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία:

«Στα εσωκομματικά θέματα, αρμοδιότεροι από εμένα για να απαντήσουν, είναι αυτοί που τα διενεργούν και για τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Νομίζω, όμως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κρίση να μην επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και σκέφτονται τα κόμματα. Δεν υπάρχει περίπτωση οι μεγάλες αλλαγές, να μην έχουν θύματα σε αυτή την πορεία. Πολλές φορές, θύματα τα οποία μπορεί να πληρώνουν υπερβολικά κάτι που έκαναν ή θύματα τα οποία να πληρώνουν "ξώφαλτσα" αυτό που έκαναν. Εγώ ήμουν πάντοτε υπέρ του διαλόγου μέσα στα κόμματα, πάντοτε πίστευα ότι ο βουλευτής θα πρέπει να εκφράζεται και από την στιγμή που λαμβάνεται μια απόφαση να συμφωνεί ή να διαφωνεί τελικά με την απόφαση που ελήφθη, δια της ψήφου του και τότε να κρίνεται. Αλλά, όσο διαμορφώνεται μια απόφαση, θα πρέπει να έχει την ελευθερία του λόγου. Αυτές οι λογικές, ότι "δεν μπορείς να λες κάτι διαφορετικό", νομίζω ότι είναι λογικές του χθες».

* Για ενδεχόμενη καθιέρωση της λίστας:

«Έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές υπέρ του σταυρού και καταθέτοντας τροπολογίες στον εκλογικό νόμο που έχουμε σήμερα και για τον κατακερματισμό των μεγάλων περιφερειών, της Β' Αθηνών κ.λπ. Θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία και εφόσον πάμε σε μια μακριά προεκλογική εκστρατεία -η οποία θα γίνει στο μέσον περίπου της θητείας αυτής της Βουλής-, δεν νομίζω ότι θα ήταν παράλογο να σκεφτούμε την παράταση της ρύθμισης, που ήδη υπάρχει και προβλέπει ότι οι εκλογές το πρώτο δεκαοκτάμηνο της θητείας κάθε Βουλής, γίνονται με λίστα. Θα μπορούσε να παραταθεί αυτή η ρύθμιση για μερικούς ακόμα μήνες, να γίνουν είκοσι οκτώ, γιατί θεωρώ ότι ακριβώς οι αποφάσεις τις οποίες πρέπει να λάβουμε είναι πολύ κρίσιμες και δεν μπορεί ο καθένας να κοιτάζει "με το μάτι" στις εκλογές, αλλά θα πρέπει να κοιτάζει "με το μάτι" στο μέλλον. Το μάτι μας θα πρέπει να είναι στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες εκλογές. Και βεβαίως, υπάρχει και ένα θέμα οικονομικού κόστους. Αυτή τη στιγμή, θα ήταν παράλογο να πούμε ότι θα δώσουν περιθώριο σε όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν στις εκλογές είτε να πιέσουν τους υποψηφίους βουλευτές, για να εμφανιστούν ιδιαίτερα στα περιφερειακά ΜΜΕ, να δώσουν χρήματα...».

Δημοσιογράφος: Εξάρτησης των βουλευτών..
Keywords
Τυχαία Θέματα