Ο Ν. Χλέπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής καθηγητής διοικητικής μεταρρύθμισης και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Νίκος Χλέπας, μίλησε στις 30/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει πράξη η διοικητική μεταρρύθμιση... Με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να λυθεί ούτε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας,ούτε και αυτό της δημόσιας διοίκησης. Το τελευταίο μάλιστα είναι γραφειοκρατικό, καθώς έχουμε το διπλάσιο ποσοστό (γραφειοκρατίας )από το μέσον όρο του ΟΟΣΑ...

Μάλιστα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και αυτό μπορεί να το παρατηρήσει ο καθένας. Σε οποιασδήποτε συναλλαγή των πολιτών με το δημόσιο - στο παρελθόν- ήταν απαραίτητα πέντε δικαιολογητικά, ενώ τώρα χρειάζονται δέκα. Η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε».

Δημοσιογράφος: Πώς θα μπορούσε να μειωθεί η γραφειοκρατία;

Ν. Χλέπας: «Με κάποιες πολύ απλές κινήσεις. Εδώ και τρία χρόνια έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση χωρίς ωστόσο να έχει γίνει τίποτε προκειμένου να εφαρμοστεί. Οι δύσμοιροι πολίτες αναγκάζονται να τρέχουν σαν κλητήρες για να συλλέξουν δικαιολογητικά,ερχόμενοι πολλές φορές αντιμέτωποι με υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα τους φερθούν καλά, δεν θα τους εξυπηρετήσουν και θα τους δημιουργήσουν προβλήματα αντί να τους βοηθήσουν. Αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια στην κοινωνία, δυσαρέσκεια που εκμεταλλεύονται κάποιοι πολιτικοί. Αρχίζουν τις εύκολες γενικεύσεις, λέγοντας ότι κάποιοι πρέπει να απολυθούν, διότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς θα πρέπει να διακρίνουμε ποιοι κάνουν τη δουλειά τους σωστά και ποιοι όχι. Ακούγεται ότι θα απολυθούν κάποιοι και θα μπουν κάποιοι νέοι».

Δημοσιογράφος: Αυτό χρειάζεται αξιολόγηση για να γίνει...

Ν. Χλέπας: «Ακριβώς. Όπως όμως αυτή έγινε πριν από κάποιους μήνες, επρόκειτο περί τραγέλαφου και όχι περί σοβαρής προσπάθειας. Εκτιμώ ότι αυτό πλέον έχει εμπεδωθεί. Πώς θα γίνει όμως η αξιολόγηση; Θα τραβήξουμε κλήρο και κάθε πέμπτος ή δέκατος υπάλληλος θα απολύεται; Και με ποιο κριτήριο θα επιλεγούν οι νέοι υπάλληλοι; Αν τους επιλέξουν οι πολιτικοί, θα βάλουν τα ξαδέρφια τους, τα ανίψια τους κ.ο.κ.».

Δημοσιογράφος: Έχουν δώσει κάποια κριτήρια τα συναρμόδια υπουργεία για αυτό το σκέλος...

Ν. Χλέπας: «Καταρχήν, να πω κάτι. Υπάρχει ο στενός δημόσιος τομέας στον οποίο εντάσσονται και οι υπάλληλοι,που εκδίδουν διοικητικές πράξεις . Αυτοί κατοχυρώνονται από το σύνταγμα,όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,στα οποία υπάρχει μόνιμη δημοσιοϋπαλληλία για αυτές τις συγκεκριμένες δουλειές. Για κάποιες άλλες βοηθητικές δουλειές οι οποίες αφορούν στο εργατικό, εργατοτεχνικό προσωπικό, το ίδιο το σύνταγμα προβλέπει ότι αυτοί οι άνθρωποι υπάγονται σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, άρα δεν χρειάζεται μονιμότητα. Επίσης, σαφώς δεν είναι μόνιμοι οι χιλιάδες υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. Εκεί θα εντόπιζα το ζήτημα της όποιας αλλαγής... Θα πρέπει να φροντίσουμε να τηρηθεί η μονιμότητα, αλλιώς θα διαλυθούμε ως κοινωνία και ως κράτος. Δεν είναι λογικό εδώ και δύο χρόνια, αντί να ασχολούμαστε με τη διοικητική μεταρρύθμιση, να δημιουργείται αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και πανικού μέσα στο δημόσιο και να ξεκινάμε από το τέλος... Χρειαζόμαστε καλύτερο δημόσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία, που να λύνει τα προβλήματα των πολιτών και όχι να τα αυξάνει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα