Ο Ν. Φακιόλας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινωνιολόγος και διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΚΕ, Νίκος Φακιόλας, μίλησε στις 29/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

* Με αφορμή το θάνατο της 15χρονης από κατανάλωση αλκοόλ, στο Ρέθυμνο μεταξύ άλλων, είπε:

«Τα αίτια του αλκοολισμού ή της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών ή παράνομων ουσιών, μπορεί να συνδεθούν με τη διάχυτη απογοήτευση που αισθάνεται ένας έφηβος, με τα διαρκή αδιέξοδα και κυρίως με την παθητικότητα και την παραίτηση από τον αγώνα για τη διεκδίκηση, συνολικά,
της ζωής ενός ατόμου ή, σχηματικά, μιας ολόκληρης γενιάς... Έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης, δηλαδή, πάμε σε μικρότερες ηλικίες, σε μεγαλύτερες χρήσεις, χρήσεις από τις γυναίκες και τα κορίτσια... Είχαμε συνηθίσει, παλαιότερα, να μιλάμε για ηλικίες 16 - 17 ετών, τώρα έχουν κατέβει στα 13 και 14...».

Και πρόσθεσε: «Το να ασχοληθείς με ένα θέμα μια μέρα το χρόνο και να πεις, ότι είναι η μέρα κατά του αλκοολισμού, δεν είναι λύση. Θέλει διαρκή πολιτική και σε όλα τα επίπεδα. Η Παιδεία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας... Η στήριξη των νέων να δημιουργήσουν δίκτυα αυτοπροστασίας δικής τους, να δημιουργήσουν αντιστάσεις μέσα στην ίδια τη νεολαία από την ίδια τη νεολαία, γιατί αυτός που πάσχει από το πρόβλημα, είναι αυτός που ξέρει το πρόβλημα και μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του».



«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα