Ο Ν. Μουσουρούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο  υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μίλησε στις 9/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και στη Νόνη Καραγιάννη. Για την επιστροφή των ελληνικών ναυτιλιακών κεφαλαίων και για τις κρουαζιέρες, μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον επαναπατρισμό των ναυτιλιακών κεφαλαίων:


«Τα κεφάλαια ταξιδεύουν γρηγορότερα ανά την υφήλιο, από τα καράβια. Η σύνδεση με την εθνική οικονομία, καταρχήν, θα μπορούσε να γίνει μέσω της απορρόφησης της ναυτικής ανεργίας. Είναι πολλές οι παράμετροι που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το στόχο  όσον αφορά την  ελληνόκτητη ναυτιλία. Αυτό είναι

όμως και ένα μέσο για να συνδέσουμε τα κεφάλαια με την εθνική οικονομία. Επίσης θα επιδιώξω -χωρίς να μπορώ να εγγυηθώ το αποτέλεσμα-, έναν έντιμο και ανοικτό διάλογο, με όλους τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής κοινότητας».

Και πρόσθεσε: «Είναι πολλά τα αδύναμα σημεία. Βασικότερο εξ αυτών, η  ανασυγκόλληση του υπουργείου Ναυτιλίας εδώ και δύο εβδομάδες, σήμερα ξεκινάει η τρίτη. Ήδη από τη πρώτη εβδομάδα κατέγραψα αρμοδιότητες, κομμάτια του συγκεκριμένου υπουργείου, σε 7 διαφορετικά υπουργεία. Τουλάχιστον μέχρι τέλους της χρονιάς πρέπει να έχουμε καταλήξει σε έναν λειτουργικό οργανισμό, δηλαδή να έχουμε δημιουργήσει σε επίπεδο υπουργείου και λιμενικού σώματος έναν αξιόπιστο εγχώριο και διεθνή συνομιλητή για τα ναυτιλιακά θέματα, πολύ υψηλού επιπέδου».

* Για τις ελληνικές κρουαζιέρες:


«Είναι περιττό να  αναφερθώ στο όφελος που προκύπτει από τις κρουαζιέρες. Να δούμε πάνω απ' όλα γιατί η Ελλάδα ως δημοφιλής τουριστικός  προορισμός, λόγω των πολλών νησιών της και της ομορφιάς του Αιγαίου, δεν μπορεί να τραβήξει μεγάλο μέρος της αγοράς.
Το νηολόγιο είναι ένα δεύτερο θέμα. Πρώτο και κύριο όμως είναι η ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμού. Δηλαδή να δούμε ποιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει,προκειμένου  να μπορεί να προγραμματίσει κανείς μακροπρόθεσμα επισκέψεις στην Ελλάδα. Μια χώρα που μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, θα μπορούσε να είναι πιο ελκυστική και για τη παγκόσμια αγορά. Τα κλασσικά προβλήματα είναι: γραφειοκρατικά, διαδικαστικά, οι σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, και γενικά το περιβάλλον που δημιουργείται γύρω από την κρουαζιέρα. Και εδώ εμπλέκονται όχι μόνο τοπικά ζητήματα, αλλά και άλλα τα οποία  αφορούν στο σύνολο της κυβέρνησης όπως πχ οι αρχαιολογικοί χώροι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα