Ο Ν. Σοφιανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μίλησε στις 30/05 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και στη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ριζοσπάστης":

«Η κρίση δεν έχει φύγει επειδή το ΠαΣοΚ τιμωρήθηκε και πήγε στο 13%. Δεν έχουμε τελειώσει με τη κρίση, επειδή ο
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πήγε στο 16% και κάτι και η Νέα Δημοκρατία στο 18% και κάτι. Οι εξελίξεις στην ΕΕ είναι ραγδαίες
Χθες η ένταση της κρίσης στην Ισπανία χτύπησε κόκκινο. Θεωρούμε ότι μπροστά είναι σενάρια για αυτήν την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού μας, είτε με τη μορφή της εξόδου από το ευρώ και είτε με τη κυκλοφορία ενός υποτιμημένου νομίσματος. Και όλα αυτά τα σενάρια φυσικά εμάς μας ενδιαφέρουν από τη σκοπιά του να μην συνεχίσει να πληρώνει αυτήν την χρεωκοπία ο λαός μας, γιατί είμαστε 15 - 20 μέρες πριν τις εκλογές και πλέον φαίνεται καθαρά ότι το κλίμα που υπήρχε πριν από ένα μήνα για κατάργηση μνημονίου και όλα αυτά, σήμερα έχει γίνει "επαναδιαπραγματευόμαστε". Σήμερα ακούμε και από τους δύο φιλόδοξους εν δυνάμει πρωθυπουργούς, κκ Σαμαρά και Τσίπρα, ότι "δε θα μειώσουμε άλλο τους μισθούς", ότι "δε θα βάλουμε άλλους φόρους", όμως το θέμα είναι ότι με αυτούς τους μισθούς και με αυτή τη φορολογία, σήμερα δεν ζεις. Άρα από αυτή τη σκοπιά, βλέπουμε ότι τα σενάρια δεν είναι κινδύνου, δεν είναι θεωρητικά, είναι υπαρκτά. Η οικονομία αυτή έχει κανόνες...».

Δημοσιογράφος: Ένα ισχυρό ΚΚΕ εκτιμάτε ότι μπορεί να διαχειριστεί μια οργανωμένη πτώχευση της χώρας και με ποιο τρόπο;

Ν. Σοφιανός: «Τα σενάρια έχουν και αυτή την εξέλιξη (σ. σ. "άναρχη πτώχευση" που αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ριζοσπάστης"), έχουν και την περίπτωση για ένα ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους, το οποίο θα συνοδευτεί φυσικά και με νέα μνημόνια, γιατί δε πρόκειται αυτοί να χάσουν τα λεφτά τους, θα τα πάρουν σε είδος. Αυτή τη στιγμή λοιπόν λέμε ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η αποτυχία των σχεδίων που υπάρχουν για να χτυπηθεί κοινοβουλευτικά το κόμμα μας, θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό μας, ο οποίος πρέπει να υπερασπιστεί με τα χέρια του, το ψωμί, τη δουλειά του, τον κόπο και τον μόχθο του...».
* Για ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας του ΚΚΕ μετά τις εκλογές:

«Πάνω στο τραπέζι της συζήτησης για το ΚΚΕ δεν είναι η αλλαγή της πολιτικής του γραμμής... Από εκεί και πέρα, η προσφορά των στελεχών του κόμματός μας κρίνεται στα συνέδριά του και εκεί γίνεται ανανέωση σε όλη τη κλίμακα...
Το τακτικό συνέδριο είναι σε ενάμισι χρόνο. Δεν συντρέχει λόγος, προς το παρόν, για να κάνουμε έκτακτο συνέδριο. Τώρα, αν έχουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και το λαό στους δρόμους και βρεθούμε μπροστά σε άλλες καταστάσεις -δεν αναφέρομαι στο αποτέλεσμα-, αναφέρομαι σε εξελίξεις που ο λαός αισθάνεται ικανός να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και να τον πάρει στα χέρια του. Μπορεί να κάνουμε και έκτακτο συ
Keywords
Τυχαία Θέματα