Ο ΟΗΕ πρέπει να δράσει στην Συρία

Ο θάνατος του υπουργού και του υφυπουργού Άμυνας της Συρίας στη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στη Δαμασκό δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για την ανάληψη σθεναρής δράσης από τον ΟΗΕ για να τερματιστεί η σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Όλα τα γεγονότα αυτού του είδους ενισχύουν τα επιχειρήματα για μια ισχυρή και ακλόνητη απόφαση του ΟΗΕ", δήλωσε ο Χέιγκ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Λιθουανία.

"Νομίζω

ότι είναι σαφές πως η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα", σημείωσε.

Η Συρία απειλείται από "το χάος και την κατάρρευση", σημείωσε, καλώντας τη Ρωσία και την Κίνα να υποστηρίξουν μια ισχυρότερη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεπεράσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τη Συρία και να υιοθετήσουν μια απόφαση για να τερματιστεί η σύγκρουση μετά την σημερινή επίθεση ενός καμικάζι στη Δαμασκό.

"Φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα να υιοθετηθεί η επόμενη απόφαση του ΟΗΕ και όλες οι χώρες στη διεθνή κοινότητα να συνεργαστούν ώστε να τερματιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σημείωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι μόνον αυτό θα βοηθούσε να δοθεί τέλος στις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που συγκλονίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

"Καλώ όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμφωνήσουν σε μια κοινή απόφαση", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

"Το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Κόφι Άναν είναι το καλύτερο θεμέλιο για τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη και ως εκ τούτου αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Πρέπει να τιμωρήσουμε τις παραβιάσεις με κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα", κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν εξήρε τη ρωσική πρόταση να πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη για τη Συρία στην οποία να μετέχουν το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.

Κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ο Άναν δήλωσε ότι η ιδέα αυτή είναι "χρήσιμη", σημείωσε ο Λαβρόφ, κατηγορώντας επίσης τις δυτικές δυνάμεις ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να συμφωνήσουν σε μια κοινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα