Ο Π. Ευθυμίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, Πέτρος Ευθυμίου, μίλησε στις 31/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το κίνημα των αγανακτισμένων:

«Είναι το καινούργιο όχι απλώς στο πολιτικό σύστημα, ενδεχομένως και στις κομματικές και κοινωνικές ιδεολογίες. Είναι δροσερό κίνημα... Και είναι κάτι, που πρέπει να θεωρήσουμε ότι ενδεχομένως να αποτελεί καινούργιο στοιχείο στην πολιτική μας ζωή, με άδηλη έκβαση αυτή τη στιγμή...».

Και πρόσθεσε: «Είναι το ισχυρότερο
μήνυμα, πριν από όλα, της ανάγκης για μια συνολική αλλαγή της χώρας. Δεν πάει άλλο, έτσι όπως είμαστε. Άλλωστε, το έτσι όπως είμαστε, μας οδήγησε εδώ που είμαστε... Αυτό το αίτημα ανανέωσης πρέπει να συνοδευτεί και με μια πρόταση δημιουργίας...».

Δημοσιογράφος: Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν κάποιες γκάφες από την ευρύτερη κυβερνητική πλευρά, οι οποίες οδήγησαν σε ένα είδος πανικού, με αποτέλεσμα ακόμα και να σηκώνουν οι μικροκαταθέτες τα λεφτά από τις τράπεζες... Μήπως είναι ανοησίες όλα αυτά, ως χειρισμοί πλέον;

Π. Ευθυμίου: «Το πιο ουσιώδες είναι, ότι πράγματι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Είμαστε με την "πλάτη στον τοίχο"... Κι εγώ θα προτιμούσα να μην υπάρχει καμία πρόσθετη επιβάρυνση στην ψυχολογία, γιατί η ψυχολογία του κόσμου είναι ήδη πιεσμένη και δεν αντέχει άλλη πίεση. Γι' αυτό θα ήταν σώφρον να μην υπάρχουν δηλώσεις... Το να φύγει η χώρα από το ευρώ είναι, πράγματι, ένα τόσο ακραίο σενάριο -προϋποθέτει άλλες τόσες επιβαρύνσεις-, που πραγματικά μπορεί να επισημαίνεται από καθηγητές, από άλλους ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί να είναι θέμα χειρισμού στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Είναι σαφές ότι χρειάζεται όλοι να "γειωθούμε", να ακουμπήσουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό που είναι ενδιαφέρον στο Σύνταγμα, ανεξάρτητα αν στρέφεται κατά του πολιτικού συστήματος, είναι ότι αποκαθίσταται η έννοια, πως είμαστε όλοι μαζί Έλληνες πολίτες...».

* Για συναίνεση:

«Η συναίνεση είναι πολύτιμη για μια κοινωνία... Το λάθος είναι, ότι η συναίνεση επιχειρήθηκε -κατά κάποιο τρόπο- να μας επιβληθεί έξωθεν... Κι εγώ θα προτιμούσα, η συναίνεση να είναι αποτέλεσμα της δικής μας ωριμότητας και της δικής μας απόφασης, παρά να αποτελεί αντικείμενο υπόδειξης οποιουδήποτε φίλου ή οποιουδήποτε εταίρου. Νομίζω, ότι η εμπλοκή έγινε σε αυτό το σημείο και θεωρώ, ότι πράγματι, αν θέλουμε να συναινέσουμε, θα το κάνουμε εμείς, επειδή εμείς αποφασίζουμε για τις τύχες μας και όχι γιατί κάποιος μας το υποδεικνύει ή, κατά μείζονα λόγο, θέλει να μας το επιβάλλει... Αν συναινέσουμε εμείς, ανάμεσά μας, με τις δικές μας ωριμότητες, με τις δικές μας αποφάσεις - και αυτό είναι το κλειδί, γιατί δεν χρειάζεται κανείς ούτε να συναινεί κατόπιν υποδείξεων και, κυρίως, ούτε να συναινεί με κάποιο εκβιαστικό τρόπο...».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι καιρός και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να υπάρξει ένα είδος συναίνεσης ή έστω moratorium; Δηλαδή, δεν ήταν περιττή πολυτέλεια τα χθεσινά του κ. Δρούτσα και του κ. Πρω
Keywords
Τυχαία Θέματα