Ο Π. Ιωακειμίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε στις 03/02 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
Για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μεταξύ άλλων είπε:

«Δεν θα έπρεπε να είχε κληθεί το ΔΝΤ στα εσωτερικά της Ευρωζώνης. Θα μπορούσε η Ευρωζώνη
να διαχειριστεί από μόνη της το πρόβλημα, είχε και τις δυνατότητες...».

Δημοσιογράφος: Ήταν λάθος της ελληνικής πλευράς που έβαλε αυτή την πρόταση;

Π. Ιωακειμίδης: «Νομίζω ήταν βαθύτατο λάθος της ελληνικής πλευράς. Και τότε είχα επισημάνει μαζί με άλλους συναδέλφους, ότι θα αποτελούσε μια αρνητική εξέλιξη. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι για πρώτη φορά τη δυνατότητα συμμετοχής του ΔΝΤ την ανέφερε η ελληνική πλευρά. Αρχικώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σφόδρα αντίθετη, αρνητική...».

Δημοσιογράφος: Κυρίως οι θεσμικοί παράγοντες...

Π. Ιωακειμίδης: «Κυρίως οι θεσμικοί παράγοντες, αλλά και μια σειρά από χώρες, για παράδειγμα, η Γαλλία αρχικώς και η Γερμανία αργότερα άλλαξε θέση, όταν και η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε πρόθυμη να προσφύγει στο ΔΝΤ μονομερώς. Επομένως, τα λάθη έγιναν και σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης τελικώς. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι μια ορισμένη κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή με οτιδήποτε συνεπάγεται. Η απόφαση Ντοβίλ, όμως, που ήταν καθαρά εσωτερικό θέμα, ήταν μια ψύχωση της γερμανικής πλευράς, ότι ο ιδιωτικός τομέας έπρεπε να φέρει το κόστος. Δεν συνυπολόγισε τις προεκτάσεις, τον κλονισμό της εμπιστοσύνης και βεβαίως η απόφαση αυτή ανακλήθηκε στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου και περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα