Ο Π. Καψής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, μίλησε στις 6/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πρώτο δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης:

«Υπάρχουν τεράστια τεχνικά προβλήματα. Και μόνο το ότι ξεκίνησε αυτός ο σταθμός με τριάντα εργαζόμενους και στήθηκε εκ του μηδενός, με διαδικασίες που δεν είναι εύκολες, γιατί δεν είναι ιδιωτικός τομέας, όπου είναι εύκολο να στήσεις έναν σταθμό. Στον δημόσιο τομέα είναι πιο δύσκολο. Υπάρχουν δύσκολα οργανωτικά προβλήματα, τεράστια γραφειοκρατία και βέβαια πολύ δύσκολα
τεχνικά προβλήματα... Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και από τους δημοσιογράφους και από τους τεχνικούς, για να βγει ένα δελτίο το οποίο -στη δική μου αντίληψη-, ήταν άψογο. Μπορεί κάποιος να ήθελε να ήταν λίγο πιο γρήγορο ή δεν ξέρω τι, αλλά εγώ το βρήκα άψογο και αντικειμενικό. Δεν βρήκα κάποιο πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα».

* Για το "εμπάργκο" των κομμάτων της αντιπολίτευσης:

«Ασφαλώς το "εμπάργκο" της αντιπολίτευσης δυσχεραίνει το πλαίσιο λειτουργίας της... Είναι δημόσιος φορέας και έχει υποχρέωση έναντι των πολιτών να συνεχίσει να τους ενημερώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα, θα πάει δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης όταν θα δώσει συνέντευξη τύπου ο κ. Τσίπρας και θα συνεχίσει να ενημερώνει για τις δραστηριότητες του κόμματος. Όπως και στην ομιλία του κ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή, οι δημοσιογράφοι έκαναν κανονικά τη δουλειά τους -όπως οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης-, χωρίς καμία δική μου παρέμβαση... Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει πει ότι δεν θα αναγνωρίσει ούτε τον επόμενο φορέα που θα φτιάξουμε, τη ΝΕΡΙΤ να την λέμε έτσι, το όνομα θα αποφασιστεί φυσικά».

* Για τη δημιουργία του νέου φορέα:

«Η μεγάλη μου αγωνία είναι η γραφειοκρατία, τίποτα άλλο. Η γραφειοκρατία εντοπίζεται κυρίως στη διαδικασία των προσλήψεων, όπου υπάρχει μια διαδικασία ΑΣΕΠ, η οποία έχει συγκεκριμένους χρόνους, που ως ένα σημείο μπορεί να επισπευσθούν. Διαφορετικά, θα σας έλεγα ότι μπορούν να επιτευχθούν τα πάντα. Αλλά υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες και η ανάγκη να γίνουν όλα με έναν αξιόπιστο τρόπο και να μην υπάρχει αμφισβήτηση από τους πολίτες, παρότι υπάρχει μια κακοπιστία από την πλευρά της αντιπολίτευσης -σκόπιμη φυσικά- και οτιδήποτε γίνει, ανακαλύπτουν από πίσω διάφορα».

* Για τα προβλήματα με την μοριοδότηση των προσληφθέντων:

«Οι προσλήψεις θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από σήμερα στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" και απ' ό,τι ξέρω ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 30% θα αλλάξει. Ήταν είτε ενστάσεις που έγιναν, είτε κάποια λανθασμένα στοιχεία που δόθηκαν και έχουν γίνει ανακατατάξεις. Οπότε, ένα 30% -απ' ό,τι με έχουν πληροφορήσει από τη Δημόσια Τηλεόραση-, θα αλλάξει. Η σαφής εντολή που έχω δώσει είναι ότι με κανέναν τρόπο δεν θα θιγεί η σειρά μοριοδότησης. Ας πούμε ότι οι επιλαχόντες θα παίρνουν τη θέση όσων περνούν χαμηλότερα στην κατάταξη».

* Για τους εργαζόμενους που παραμένουν στην Αγία Παρασκευή:

«Πριν από λίγες ημέρες διάβασα ότι η κ. Κατσίμη, η οποία είναι γραμματέας της Ένωσης Συντακτών και εκ των εκπροσώπων των εργαζομένων που απεργούν και είναι στην Αγία Παρασκευή, δήλωσε ότι "αν οι 1.800 μας ζητήσουν να φύγουμε, για να προσληφθούν, τότε πρέπει να φύγουμε". Λοιπόν, μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγουν αυτοί οι 1.800 που θα προσληφθούν, εφόσον ανοίξουν οι εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Άρα με βάση και τις δηλώσεις, περιμένω ότι θα αποχωρήσουν πλέον».

* Για τη διαδικασία των προσλήψεων στον νέο φορέα:

«Οι διαδικασίες για τις ειδικότητες που υπάγονται στον ΑΣΕΠ, θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ κανονικά και η μεγάλη πρόκληση για όλους μας είναι οι διαδικασίες πρόσληψης των δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν υπάγονται στον ΑΣΕΠ. Το εποπτικό συμβούλιο έστειλε μια επιστολή στην Ένωση Συντακτών, στην ΠΟΕΣΥ και σε πανεπιστημιακά τμήματα δημοσιογραφίας να προτείνουν τρόπους και διαδικασίες επιλογής. Δυστυχώς, οι Ενώσεις Συντακτών δεν ανταποκρίθηκαν. Λένε "εμείς δεν αναγνωρίζουμε τη ΝΕΡΙΤ, η ΕΡΤ δεν έχει κλείσει". Εκτιμώ ότι είναι κολλημένοι στο παρελθόν και κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Θα πρέπει να βρούμε μια διαδικασία που να είναι αξιόπιστη, αντικειμενική και αξιοκρατική. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο των δύο μηνών, βάλαμε κοινωνικά κριτήρια, αλλά δεν μπορεί να στελεχωθεί η Δημόσια Τηλεόραση με κοινωνικά κριτήρια. Θα πρέπει να είναι αξιοκρατικά και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί το εποπτικό συμβούλιο και το νέο διοικητικό συμβούλιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα