Ο Π. Κορλίρας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Κορλίρας, μίλησε στις 4/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Για τις δημόσιες δαπάνες και τις περικοπές, μεταξύ άλλων είπε:

«Σε αυτή τη φάση γίνεται ένα έργο το οποίο έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια, αλλά εν πάση περιπτώσει, τώρα γίνεται και γίνεται με μεγάλη πίεση χρόνου.
Είναι να καταγραφούν όλες οι δημόσιες δαπάνες της λεγόμενης γενικής κυβέρνησης, όχι μόνο υπουργεία, αλλά και ΟΤΑ και φορείς που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο... Είναι να καταγραφούν αυτές οι δαπάνες και να κατηγοριοποιηθούν, σύμφωνα με μια ταξινόμηση που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Αυτή η δουλειά θα έχει τελειώσει την άλλη εβδομάδα, θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών η πρώτη έκθεση, όπου από την καταγραφή και μόνο και την κατηγοριοποίηση, θα προκύπτουν κάποιοι χώροι από τους οποίους θα πρέπει να μελετηθούν οι περικοπές».

Δημοσιογράφος: Ποιοι είναι οι χώροι στους οποίους μπορούμε να έχουμε περικοπές, κάποιες εξοικονομήσεις;

Π. Κορλίρας: «Είναι τα πάντα. Από όλους τους χώρους. Σίγουρα υπάρχει ένα περιθώριο στις λεγόμενες λειτουργικές δαπάνες, δηλαδή τις μη μισθολογικές και των υπουργείων και των ΟΤΑ και των φορέων. Υπάρχει το μεγάλο θέμα των προνοιακών μεταβιβάσεων, μια εξυγίανση. Βέβαια έχουμε δει και διάφορα φαινόμενα που χιλιάδες άνθρωποι έπαιρναν αδικαιολόγητα κάποια επιδόματα και υπάρχει κάπου μια σκέψη αυτά να αντικατασταθούν από ένα ενιαίο επίδομα, το οποίο να δίνεται σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες. Υπάρχει ένα θέμα των συντάξεων. Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν και δύο και τρεις συντάξεις. Δηλαδή, ένας εξορθολογισμός του συνταξιοδοτικού το οποίο αφορά και το ασφαλιστικό, το οποίο από ό,τι φαίνεται στο μέλλον πρέπει να το ξαναδούμε. Υπάρχει και το κόστος των ανθρώπων. Το μισθολογικό και γενικά το κόστος εργασίας του δημόσιου τομέα. Αυτό θα το συνδυάσετε με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει ως χώρα να μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο οποίος θα βγει από ένα συνδυασμό αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση θέσεων -δηλαδή απολύσεων- και με ένα σύστημα "μια πρόσληψη για κάθε δέκα ή επτά". Εδώ μπαίνουν διάφορα σενάρια τα οποία εξετάζουμε για να δούμε και το ηλικιακό προφίλ και όλα αυτά».

Και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε είναι μια μεγάλη προσπάθεια να εντοπιστούν πραγματικές εξοικονομήσεις και να αποφευχθεί ή να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη καινούργιων οριζόντιων περικοπών. Επειδή το 75% των δαπανών του δημοσίου είναι μισθοί και συντάξεις, αναγκαστικά κάποια στιγμή θα επανεξεταστεί το θέμα. Ο σκοπός είναι, επειδή έχουν γίνει ήδη περικοπές, οι όποιες περικοπές να είναι στοχευμένες, να μην οριζόντιες και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Δηλαδή, να μικρύνει το δημόσιο από πλευράς συνολικών δαπανών, αλλά να μην θιγούν περαιτέρω όσοι εργάζονται στο Δημόσιο, όσοι απομείνουν να εργάζονται στο Δη
Keywords
Τυχαία Θέματα